Sokerin määriä kannattaisi laskea valmisruoissa ja -juomissa – toimenpiteet voisivat vähentää myös eriarvoisuutta
Sokerin määrää laskemalla eliniän aikana estyisi USA:ssa 2,5 miljoonaa sydän- ja verisuonitautia, puoli miljoonaa kuolemaa ja 750 000 sokeritautia.
Sokerin vähentämisen vaikutuksista julkaistiin kiinnostava tutkimus Yhdysvalloissa. Kuva: Timo FilpusSokerivero haudattiin taannoin, mutta taas on meillä herännyt keskustelu terveysverosta. Siinä verotettaisiin elintarvikkeita sokerin, suolan ja kovien rasvojen pitoisuuksien perusteella.
Sokerin vähentämisen vaikutuksista julkaistiin tämän keskustelun kannalta kiinnostava tutkimus USA:sta. Siinä mallinnettiin terveys- ja talousseuraamuksia toimenpiteistä, joilla laskettaisiin lisätyn sokerin määriä valmisruoissa 20 ja -juomissa 40 prosenttia.
Laskelmien mukaan eliniän aikana estyisi USA:ssa 2,5 miljoonaa sydän- ja verisuonitautia, puoli miljoonaa kuolemaa ja 750 000 sokeritautia. Panostukset olisivat kannattavia kuudessa vuodessa ja alkaisivat tuottaa säästöjä yhdeksässä vuodessa. Toimenpiteet voisivat vähentää myös eriarvoisuutta, sillä niiden teho olisi selkeimmin nähtävissä köyhimpien ja kouluttamattomien terveydessä.
Näin siis pelkästään sokerin vähentämisellä. Siihen vielä suola ja rasvat mukaan, niin ikuinen terveys häämöttää.
Lähde: Circulation, 2021; DOI: 10.1161/CIRCULATIONAHA.121.053678
Kirjoittaja on lääketieteen tohtori.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
