Tuottajien ja kaupan osuus ruuan hinnasta pienentynyt – teollisuus saa aiempaa enemmän
Kaupan osuus on pienentynyt hieman tuottajien osuutta enemmän.
Kaupan osuuden pieneneminen antaa tutkimuksen mukaan viitteitä siitä, että raaka-aineiden ja tuotantoketjun kustannusten laskun lisäksi kauppa on omilla toimillaan, kuten esimerkiksi tinkimällä katteista, nopeuttanut ruuan hinnan laskua. Kuva: Hanna LinnovePellervon taloustutkimus PTT:n ja Luonnonvarakeskuksen (Luke) tekemän tutkimuksen mukaan sekä tuottajien että kaupan osuudet peruselintarvikkeiden kuluttajahinnoista ovat viime vuosina pienentyneet. Samaan aikaan teollisuuden suhteellinen osuus on kasvanut.
Kaupan osuus on pienentynyt hieman tuottajien osuutta enemmän.
PTT:n ja Luken tutkimuksessa selvitettiin elintarvikkeiden hinnanmuodostusta vuosina 2008, 2012 ja 2016.
Luken tutkimusprofessori Jyrki Niemi korostaa, että tulosten tulkinnassa on otettava huomioon ruuan viime vuosien poikkeuksellinen hintakehitys.
"Suomessa ruuan hinta nousi vuosina 2008–2013, mutta on sen jälkeen laskenut. Näitä vuosia vertailtaessa on siis muistettava, että ruokaketjussa eri osapuolten jaettavana oleva euromääräinen summa on viime vuosina pienentynyt", Niemi sanoo tiedotteessa.
Kaupan osuuden pieneneminen antaa tutkimuksen mukaan viitteitä siitä, että raaka-aineiden ja tuotantoketjun kustannusten laskun lisäksi kauppa on omilla toimillaan, kuten esimerkiksi tinkimällä katteista, nopeuttanut ruuan hinnan laskua.
Teollisuuden osuus kuluttajahinnoista on pysynyt euroissa laskettuna jotakuinkin ennallaan. Teollisuus ei ole pystynyt hankkimaan markkinoilta lisää tuloja, mutta ruuan hinnan laskun seurauksena teollisuuden saama suhteellinen osuus on kasvanut.
Maataloustuottajien osalta tutkimuksissa näkyy ennen muuta tuottajahintojen kehittyminen. Koska ne ovat olleet yleisen markkinakehityksen myötä laskussa, on myös tuottajien saama osuus ruuan kuluttajahinnoista pienentynyt.
"Koko elintarvikeketjun etu on lopulta se, että ketjussa pystytään tuottamaan sellaisia lisäarvotuotteita, joista kuluttaja on valmis maksamaan. Ruuan hinnan lasku on hyödyttänyt kuluttajia, mutta ketjun muille toimijoille se on, etenkin kannattavuuden kannalta, hankala asia", PTT:n maatalousekonomisti Johannes Piipponen kommentoi tiedotteessa.
Tutkimuksessa elintarvikkeiden hintamarginaalien eli eri osapuolten saamien osuuksien kehittymistä on tarkasteltu sekä maito-, liha- että viljasektorilla.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
