Luomun ja urakoinnin yleistymisetnäkyvät konekauppiaan arjessa
KOUVOLA (MT)
Puolasta ja Baltiasta työkoneita maahantuovalla ja varaosakauppaa tekevällä Agri-Kymi Oy:llä menee hyvin.
”Olemme 6–7 prosenttia edellä muita vuosia myynnissä”, kouvolalaisyrityksen toimitusjohtaja Jaakko Pirinen sanoo tyytyväisenä.
Konemyynnin arvo euroina ei juuri ole muuttunut, mutta koneet ovat kasvaneet suuremmiksi. ”Yhä useampi isäntä urakoi.”
Toinen ajankohtainen ilmiö on luomutuotannon yleistyminen.
Esimerkiksi kuivalannan tarkkuuslevittimien menekki on kasvanut. Syksyllä valikoimaan tulee muutama luomuun liittyvä uutuus.
”On hyvä, että valtiokin ohjaa jo luomun suuntaan, se on nouseva ala.”
Pirisen mukaan taantuma ei juuri missään vaiheessa ole pahemmin koetellut perheyritystä, vaan maatalouskonekauppaa on käyty tasaisesti vuodesta toiseen.
”Kaupunkilaisten pienet ostokset ehkä vähentyivät taantumassa hieman.”
Agri-Kymillä on 15 myyntipistettä eri puolilla maata ja se myy vuosittain lähes tuhat maatalouskonetta.
”Tähän heinään on myyty neljä isoa karhotinta ja 12 perhosniittokonetta pienempien heinäkoneiden lisäksi”, yrittäjä kertoo tyytyväisenä.
Moni tuntee jo firman oman Tempo 18 H -paalivaunun, jonka otteessa jäisetkin paalit pysyvät kyydissä erikseen sitomatta. Maansiirtovaunuissa Pirinen arvelee yhtiön markkinaosuudeksi lähes puolet.
”Meidän valttimme ovat järeät rakenteet ja vähän edullisemmat koneet.”
Rehun teon ollessa parhaillaan käynnissä Pirinen muistaa mainita joustavuuden merkityksestä. ”Nyt täytyy päivystää myös viikonloppuisin. Konemyynnin on tuettava tuottajan tiukkaa hetkeä.”
Toinen kesän ponnistus on Okra-näyttely. Sinne pystytettävälle osastolle kuljetetaan tavaraa noin 2–3 rekkalastillista. Takaisin tulee onneksi yleensä vain yksi, niin hyvin kauppa näyttelyssä käy, Pirinen kertoo.
Yrittäjä toteaa, että toiminnan pahin uhka on EU-politiikan aiheuttama epävarmuus, joka saa isännät varovaisiksi investoinneissa. ”Ja ihan syystä.”
Pirinen uskoo ruuan merkityksen politiikassa kasvavan jatkossa. ”Onneksi suomalaisista suurin osa valitsee ruokakaupassa kotimaista. Kyllä ruuan tuotannon pitää pysyä omissa käsissä.”
TERHI TORIKKA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
