
Apetit punnersi vihdoin voitolliseksi – viljakaupassa yhtiö teki edellisen kerran tulosta vuosineljänneksellä vuonna 2017
Tuloskäänne. Säkyläläinen elintarvikeyhtiö vaihtoi strategiansa, johdon ja hallituksen, ja ennustaa koko tilivuoden yltävän plussalle.
Apetit arvioi kotimaisen herneen kokonaissadon jäävän tavoitteista. Myös kotimaisesta öljykasvisadosta odotetaan huonointa vuosikymmeniin. Kuva: Kari SalonenElintarvikeyhtiö Apetitin huhti–kesäkuun liikevoitto ylsi niukasti voitolle. 100 000 euron tulos on kunnon parannus viime vuoden toisen neljänneksen -3,9 miljoonan euron tappioon verrattuna.
”Onnistuimme positiivisessa tuloskäänteessä kaikkien liiketoimintojen parantaessa kannattavuuttaan vuoden toisella neljänneksellä: edelliseen vuoteen verrattuna jatkuvien liiketoimintojen liiketulos parani neljä miljoonaa euroa", kuvasi säkyläläisen Apetitin toimitusjohtaja Esa Mäki yhtiön huhti–kesäkuun vuosineljännestä.
Yhtiön pitkän ajan murheenkryyninä ollut viljakauppa ylsi sekin mustille luvuille. Viljakaupassa voitollinen neljännes on Apetitissa viimeksi saavutettu vuonna 2017.
Toimitusjohtaja Mäki arvioi tulostiedotteessa konsernin positiivisen tuloskehityksen perustuneen "ennen kaikkea kaupallisiin onnistumisiin niin kotimaassa kuin viennissäkin, tuotannon joustavaan sopeuttamiseen poikkeusoloissa, kaupankäynnin kyvykkyyden palautumiseen viljakaupassa sekä toiminnan tehostamiseen kaikessa tekemisessä."Liikevaihto 73,7 64,5
Konsernin liikevaihto nousi huhti–kesäkuussa 14 prosenttia edellisvuoden vastaavasta ja oli 73,7 miljoonaa euroa. Tammi–kesäkuussa liikevaihtoa kertyi 138,8 miljoonaa euroa (1–6, 2019: 135,5).
Tulosohjeistuksessaan yhtiö arvioi koko vuoden jatkuvien toimintojen liiketuloksen arvioidaan paranevan vertailuvuodesta (vuonna 2019: -4,8 miljoonaa euroa) ja olevan voitollinen. Tulosohjeistuksensa Apetit piti ennallaan.
Apetit on uudistanut strategiansa ja yhtiö julkisti strategiansa ja taloudelliset tavoitteensa kaudelle 2020–2022 toukokuussa. Viimeisen vuoden aikana Apetitissa on vaihdettu johtoa ja luottamushenkilöitä yhtiön hallituksessa. HKScanista Apetitin toimitusjohtajaksi siirtynyt Esa Mäki aloitti yhtiössä viime vuoden syyskuun alussa. Apetitin talousjohtaja Tero Heikkinen siirtyi yhtiön viljakaupan johtoon viime vuoden lopussa.
Covid-19-pandemian vaikutukset Apetitin eri liiketoiminnoille ovat olleet vaihtelevia. Ruokaratkaisuissa myynti vähittäiskaupassa säilyi korkealla tasolla myös toisella neljänneksellä, vaikka kysyntäpiikki tasaantuikin poikkeusolojen alkutasosta.
Food service -myynti palautui osittain alkukesän aikana, jääden kuitenkin merkittävästi vertailukaudesta. Myynnin rakenteen äkillinen muutos aiheutti ylimääräisiä kustannuksia tuotannossa. Öljykasvituotteissa kasviöljyjen kysyntä kasvoi erityisesti vähittäiskaupassa. Viljakaupassa pandemian vaikutukset ovat olleet vähäisiä lukuun ottamatta normaalia hieman voimakkaampaa markkinavaihtelua.
Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen (EFSA) antoi heinäkuun lopussa uuselintarvikeluvan myöntämistä puoltavan lausunnon Apetitin kehittämälle rypsi-ingredientille.
Mäki kuvaa lupalausuntoa "erävoitoksi pitkässä prosessissa". Lopullinen ratkaisua uuselintarvikeluvan saamisessa yhtiö odottaa viimeistään vuoden 2021 alussa.
Lue lisää: Apetit oppii vasta kantapään kautta – "Viljakaupan tulos on iso pettymys"
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
