Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Hovioikeus hylkäsi Risen hakemuksen – Porin jalkajousimurhaaja pääsee ehdonalaiseen vapauteen

Oikeudessa tuli esille, että mies oli koevapauteen päästyään rikkonut sen määräyksiä kolme kertaa.
Helsingin hovioikeus asetti miehen uuden vapautumispäivän joulukuun puoliväliin. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO.
Helsingin hovioikeus asetti miehen uuden vapautumispäivän joulukuun puoliväliin. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO.  

Helsingin hovioikeus hylkäsi torstaina Rikosseuraamuslaitoksen (Rise) hakemuksen siitä, että kahdesta murhasta tuomitun miehen vapauttaminen elinkautisesta vankeusrangaistuksesta peruttaisiin.

Mies murhasi kaksi naista jalkajousella Porissa vuonna 2007. Hovioikeus hyväksyi viime vuonna hänen hakemuksensa päästä ehdonalaiseen vapauteen. Ennen kuin mies ehti vapautua, Rise toimitti oikeudelle hakemuksen, jossa se vaati ensisijaisesti, että miehen vapautus perutaan tai toissijaisesti sitä siirretään vähintään vuodella.

Risen perusteluna oli, että miestä epäillään uusista rikoksista ja esitutkinta on edelleen kesken. Hovioikeuden päätöksestä ei ilmene, minkälaisista rikoksista on kyse tai milloin miehen epäillään niihin syyllistyneen. Sen mukaan mies on kuitenkin kiistänyt syyllistyneensä rikoksiin.

Epäiltyjen uusien rikosten osalta hovioikeus katsoi, ettei sille esitetty riittävää selvitystä siitä, että miehen vaarallisuutta olisi pitänyt arvioida toisin kuin aiemmassa päätöksessä.

Oikeudessa tuli esille myös, että mies oli koevapauteen päästyään rikkonut sen määräyksiä kolme kertaa. Hovin mukaan rikkomukset eivät kuitenkaan olleet niin vakavia, että niilläkään olisi olennaista merkitystä vapauttamisen edellytyksiä arvioitaessa.

”(Todistajien) kertomuksista on ilmennyt, että (tuomitun) koevapaus on muutoin sujunut hyvin. Näin ollen myöskään valvotun koevapauden aikana tapahtuneet ehtojen rikkomukset eivät anna aihetta muuttaa arviota hänen vapauttamisensa edellytyksistä”, oikeus katsoi päätöksessään.

Näin ollen hovioikeus hylkäsi Risen vaatimuksen ja asetti miehen uuden vapautumispäivän joulukuun puoliväliin.

Tuomittu Aleksandr Siekkinen oli 19-vuotias, kun hän murhasi 22- ja 26-vuotiaat uhrinsa kesäkuussa 2007. Hän tapasi naiset ensimmäisen kerran aamuyöllä huoltamon kahvilassa vähän ennen surmia.

Siekkinen kutsui yösijaa vailla olleet naiset kotiinsa. Kun he olivat nukahtaneet, Siekkinen ampui heitä jalkajousella useita kertoja päähän. Hän viimeisteli murhat kuristamalla uhrejaan.

Syyttäjän mielestä jo jalkajousen netistä ostaessaan Siekkisellä oli ollut suunnitelma käyttää sitä ihmisen tappamiseen. Oikeuden mielestä tappamisen vakaalle harkinnalle ei esitetty näyttöä, mutta murhakriteerit täyttyivät tekotavan ollessa poikkeuksellisen raaka.

Mielentilatutkimuksen mukaan mies oli tekoaikaan syyntakeinen, eli ymmärsi tekonsa.