VERKOSSA SANOTTUA Byrokratiaa vai hyvää sääntelyä?
Tinkimaidon tiukentuneita säädöksiä koskeneesta uutisesta (MT 8.1.) keskusteltiin verkkolehdessä kahdenlaisin äänenpainoin.
Osan mielestä elintarvikelainsäädäntö on tärkeässä roolissa, kun kuluttajat ovat vieraantuneet ruuan tuotannosta ja käsittelystä. Toisten mielestä pienyrittäjiä ei pitäisi jatkuvasti ahdistaa lisäsäännöksin.
Matin mielestä on hyvä herätä katsomaan hygieniaa eri silmin: ”Päivän nimi, Ehec, ja pienet lapset – löytyykö yhtäläisyyksiä? ’Juotiin sitä ennenkin pastöroimatonta’ on totta. Mutta silloin ei hygieniasta ollut juurikaan tietoa. Vanha kansa sanoi, että eläessään ihminen syö kehdollisen paskaa ja leiviskän karvoja. Silloin kestettiin mitä vain. Nyt on aika toinen.”
Tinkimaidon uskollisiksi juojiksi tunnustautui moni.
”Taidetaan ampua tykillä kärpästä. Suomessa on moni asia toisin kuin Manner-Euroopassa. Jos hygienia pelaa lypsyssä ja säilytyksessä niin ongelmia ei synny. Oma väki ei ongelmia aiheuta, mutta vieraat hoitajat tai kävijät saattavat kutsumattomia vieraita mukanaan tuoda. Ymmärrän siksi sisäänpääsykiellot navettaan ja tarkat omavalvonnat”, kirjoitti Terniä ja tinkiä kiitos.
”Viranomaiset tekevät työtään unohtaen elävän elämän – pahimman mahdollisen pelossa. Tietääkseni jokainen joka hakee tilamaitoa tietää jo mahdollisen riskin. Mielestäni joku osuuskunta voisi olla esimerkkinä kannustamassa tilamaidon saamiseen etenkin isojen keskusten liepeillä, missä on kysyntää. Meijerillä on hyvä tieto tilojen hygienian tasosta, hymynaamat vaan tilalle. Uhkakuvia on helppo löytää, maalaisjärki käyttöön ja keskinäiseen luottamukseen perustuva kaupankäynti”, kommentoi Tilan omalla maidolla kasvanut.
O tempores lähestyi asiaa huumorilla: ”Itse olen elämäni ensimmäiset 20 vuotta juonut käsittelemätöntä lehmänmaitoa joka päivä kaupanmaidon asemesta enkä edes osannut avata maitotölkkiä alle 12-vuotiaana (sitten yksi kaveri opetti tempun). Tälläisen vaarallisen aineen suurkulutuksen seurauksena minusta varttui terve ja hyvinvoiva aikuinen.”
”Mitäs jos tämä tuottaja itse käyttää tinkimaitoa? Millä tämä valvotaan? Onko oletettavaa, että nämä tinkimaitoa käyttävät kantavat tätä salmonellaa ym. tarttuvia tauteja?” kyseli Aloittelija.
Maidontuotannon lopettanut paheksui verkkouutiseen valittua kuvaa: ”Tilatankista ei koskaan saa päästää hanasta maitoa, koska silloin se on pesemättä maitoauton tuloon asti ja bakteerikanta melkoista. Ajattelematonta toimintaa. Aina tinkimaito otettava yläkautta puhtaalla kauhalla.”
Keskustelu elintarvikevalvonnasta pienyrityksissä jatkuu MT:n verkkolehdessä ja Facebookissa viikonvaihdesivun (MT 10.1.) uutisen kohdalla.
KAIJALEENA RUNSTEN
www.maaseuduntulevaisuus.fi
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
