HELLAN KULMALLA Taikinaa vaivataantalon tapaan
Sain ensimmäisen yleiskoneeni yli 30 vuotta sitten. Se oli merkiltään Bosch Tuhatkätinen. Etevä peli, joka vaivasi taikinat, raastoi porkkanat, sekoitti pirtelöt.
Kone kesti toimintakunnossa parikymmentä vuotta ahkerassa käytössä. Kymmenen vuotta sitten se vaihtui toiseen merkkiin, joka sekin on ollut ihan yhtä näppärä, muttei yhtä pitkäikäinen. Vaihdoin sen muutama vuosi sitten uuteen samanlaiseen.
Nyt sain keittiöremontin yhteydessä kaupan päälle ylimääräisen yleiskoneen. Kun tarjottelin sitä tuttaville, yllättävän moni sanoi vaivaavansa taikinansa käsin ja epäili, että kone aiheuttaa vain turhaa tiskiä. Ja tuleekohan taikinastakaan yhtä hyvää?
Jaa, ei siitä kyllä tiskiä tule yhtään enempää. Kulho ja terä. Käsin tehdessä täytyy pestä kulho ja käsi. Ja kone alustaa taikinan paremmin kuin minä, mutta siihen on syynä tietysti vuosien harjoittelun puute. Siis minun. Eli kyllähän taikinanteko kasvattaa hauista, sitä ei käy kieltäminen.
Sallittakoon kaikille oma tyyli. Pääasia lienee, että taikinaa yhä vaivataan ja pullat ja sämpylät paistuvat kotien uuneissa. Sillä olipa taikina tehty käsin tai koneella, vastaleivotun tuoksu ja maku on aina yhtä huumaava eikä mikään voita lämmintä pullaa kylmän maidon kera.
RIITTA MUSTONEN
riitta.mustonen@
MT1.fi
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
