Marttila blogissa: Harmaatuonti saatava kuriin
MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila vaatii blogissaan tuontiruuan tuotannolle samanlaista laadunvalvontaa kuin kotimaiselle. Pelkkä tieto ruuan alkuperästä ei kerro kuluttajalle riittävästi siitä, mikä on tuotteiden ero, hän muistuttaa.Juha Marttilaa harmittaa ruokakauppojen runsas ulkomaisen halvan lihan tarjonta. Vika ei ole sinänsä ruuan tuonnissa vaan siinä, että niin vähittäiskauppa kuin suurkeittiöt hankkivat tuotteita laadun sijaan hinnan mukaan. Tällöin ”valinta osuu usein pitkän ja sekavan toimitusketjun tuotteisiin, sillä niitä saa kaikkein halvimmalla.”
”Käynti supermarketissa hätkäytti. Namibialaista naudanlihaa myytiin isolla kampanjalla. Samaan aikaan saatiin tietoja kyseistä maata kohdanneesta kadosta ja väestön joutumisesta ruoka-avun varaan”, hän toteaa tiistaina ilmestyneessä blogikirjoituksessa.
”Ei tämän näin pidä mennä. Suomalaiset tuottajat rakentavat laatujärjestelmiään, kustannukset nousevat, mutta tuotteita ei saada myytyä järjelliseen hintaan. Vastuunkantajia ei löydy hakemallakaan.”
Marttila ei usko kauppaketjujen puheeseen siitä, että kuluttajalle vain hinta ratkaisee.
”Uskon vakaasti, että suomalaisen kuluttajan tahto ei ole viedä leipää nälkäisen suusta. Harva hankkisi tuotteen tiedostaen, että tuotantoprosessia ei ole valvonut kukaan.”
Syntyy harmaatuontia, jossa tieto ruuan tuotantotavoista ja siitä, kuinka sitä valvotaan, katoaa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
