Lukijalta: Miksi maidontuottaja saa myyntihinnasta nyt melkein puolet pienemmän osuuden kuin 60-luvulla?
Jalostus ja myynti ovat tehostuneet mutta ovat silti yhä kalliimpia, Lasse Kännö ihmettelee MT:n mielipidepalstalla.Ajat ovat muuttuneet tuottajan maitotilin suhteen, Lasse Kännö huomauttaa mielipidekirjoituksessaan MT:ssä keskiviikkona.
"Vuonna 1962 maidontuottajat ihmettelivät sitä, kuinka he saavat maitolitran vähittäishinnasta vain noin 70 prosenttia. Tänä päivänä maidontuottajat ihmettelevät, kuinka maitolitran vähittäishinnasta jopa 60 prosenttia menee muille, ja tuottaja saa vain noin 40 prosenttia."
Maidon käsittely ei ole kirjoittajan mielestä dramaattisesti muuttunut.
"Maidon käsittely meijerissä sisälsi jo vuonna 1962 samat vaiheet kuin tänä päivänä: pastöroinnin, homogenisoinnin ja rasvaprosentin vakioinnin. Tosin silloin melkein kaikki kulutusmaito vakioitiin neljä prosenttia rasvaa sisältäväksi. Tänä päivänä kulutusmaito kuoritaan enimmäkseen vain 1,5 prosenttia tai 0 prosenttia rasvaa sisältäväksi."
Kerma jalostetaan muiksi myytäviksi tuotteiksi, Kännö huomauttaa. Pakkaus- ja käsittelykulut eivät ole hänen mukaansa kasvaneet, sillä suurin osa maidosta myytiin vielä 60-luvulla irtomaitona.
"Muovipusseihin pakattu maito ja ensimmäiset tölkkipakkaukset olivat 1960-luvun alussa vasta tulossa laajempaan käyttöön ja kierrätettävät lasipullot olivat juuri poistumassa käytännöstä. Tämän sekalaisen vaiheen pakkaus- ja käsittelykustannus ei varmastikaan voinut olla halvempaa kuin nykypäivän maitotölkkien massakäyttö – vaikka huomioidaan tölkkiaihioiden hintakin."
Myös maidon keräily on tehostunut tilojen otettua tankit käyttöön ja kasvatettua karjamääräänsä huomattavasti. Meijereitä oli paljon ja "maitorallia" ajettiin samoilla kylillä useammalla autolla.
"Maitoauton miehistöön kuului kuljettajan lisäksi apumies, joka noukki maitokannut maitolaitureilta. Vaikka autokalusto oli tuolloin halvempaa, silti pikkuerin päivittäinen poiminta ei voinut olla halvempaa kuin nykyinen maitojen nouto suurista tilatankeista joka toinen päivä", Kännö ihmettelee.
"Kuka siis kuorii jokapäiväisen maitomme?"
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

