luomujalostus
Luomuelintarvikkeiden
tuotantoa ja -markkinointia
valvoo Elintarviketurvallisuusvirasto Evira.
Luomumaataloustuotantoa ja -markkinointia valvovat
alueelliset elykeskukset.
Omien maataloustuotteiden käsittelyä maatilalla valvoo
elykeskus. Omien tuotteiden käsittelyksi katsotaan
esimerkiksi luomuleivän
leipominen tilan luomuviljasta.
Rekisteröityminen luomuelintarviketuottajaksi vaatii
luomusuunnitelman ja
hakemuksen Eviraan. Se
maksaa 108 euroa, vuosittain peritään 100 euroa perusmaksua ja tarkastusmaksua siihen käytetyn ajan
perusteella 101 euroa tunnilta.
Luomujalostus ei vaadi
erillistä tuotantotilaa tai
koneita, eri aikaan
valmistaminen riittää.
EU:n luomutunnusta Eurolehteä pitää käyttää, jos valmistaa
luomutuotteita.
Luomuvalvonnassa oleva
yritys voi yhdistää
metsästyksestä ja kalastuksesta
saataviin raaka-aineisiin luomuraaka-aineita ja tuotteen nimessä
voi olla luomumaininta (luomutomaattimurskaan säilötyt
muikut). Tällöin pääasiallisena
ainesosana on oltava luonnonvaraisesta metsästyksestä tai
kalastuksesta saatu tuote ja
muiden maatalousperäisten
ainesosien on kaikkien oltava
luonnonmukaisia.
Lähde: Elintarvikejalostajan
luomuaskeleet -opas, EkoCentria
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
