Suomalainen tarhakettu maistuisi kiinalaisille
Kiinaan on tähän saakka viety Suomesta tarhaketun turkkeja, mutta nyt kiinnostaa myös turkin sisältö. Kiinalaisia kiinnostaisi ostaa suomalaista tarhakettujen lihaa, mutta vientiä ei ole aloitettu, koska laki kieltää sen.Kiinassa vietettiin juuri kesäpäivänseisausta herkuttelemalla koiran- ja kissanlihalla. Kiinalaiset arvostavat myös tarhattujen kettujen lihaa, ja ketunlihaa pidetään Kiinassa jopa luksustuotteen veroisena.
Suomalainen välittäjätaho onkin tiedustellut turkisalan kiinnostusta tuottaa ketunlihaa kiinalaisten kuluttajien käyttöön muun muassa turkiseläinten rehuja tuottavalta Kalajoen Jäähdyttämöltä. Toimitusjohtaja Teemu Sauvula pitää ketunlihan vientiä mielenkiintoisena ajatuksena.
”Turkiseläinten rehuissa käytettävät raaka-aineet ovat laadukkaita, joten myös liha on varmasti syömäkelpoista.”
Vientitoimiin ei ole kuitenkaan ryhdytty. Lain mukaan kettujen kasvattaminen elintarvikekäyttöön ei ole Suomessa mahdollista.
"Mikäli lainsäädäntöön haluttaisiin ja saataisiin muutos, voitaisiin tämän jälkeen miettiä raamit tuotannolle", pohtii Hanna Laatio Elintarviketurvallisuusvirasto Evirasta.
Jos tarhatusta ketusta tehtäisiin elintarviketuotannossa hyödynnettävä eläin ja ketunlihaa alettaisiin tuottaa tarkoituksena vienti Kiinaan, se vaatisi vientiluvan kohdemaalta.
"Jos viennin kohdemaalla ei ole vaatimuksia tuotteen vientiehdoista, tulee viejämaassa eli Suomessa silti noudattaa sekä kansallista että EU:n lainsäädäntöä asiassa", Laatio painottaa.
Suomessa kasvatettiin viime vuoden aikana 2,2 miljoonaa kettua.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


