Marjapirtelöllä iloa ja väriä aamuun
Nyt tankataan aamupalalla värikkäitä juomia: kuningatar, mustikka, mango ja vadelma. Lusikoi pinnalle vielä leseitä tai tuoreita marjoja. Jaana Kankaanpää Kuva: Viestilehtien arkistoAurinkoisen iltapäivän piristäjinä maistuvat pirtelöt, lassit ja smoothiet. Smoothie on paksu, pirtelömäinen juoma. Jäiset marjat antavat juomalle tyypillisen raikkaan maun ja paksun rakenteen.
Valmiit marjakeitot ovat hyviä ja nopeita pirtelöiden aineksina.
Herkkupirtelöön varataan jäätelöä tuoreiden marjojen lisäksi.
Perinteisten marjapirtelöiden ohella tehdään tuttavuutta viherpirtelöiden kanssa. Lehtikaali on oiva aines viherjuomaan. Nypi kaalista muutama hennoin lehti ja ota keskiruoti pois.
Kypsä avokado pehmentää juoman makua ja antaa samettisen pehmeän rakenteen. Lisää blenderiin mausteeksi tuoreita yrttejä.
Minttu sopii erinomaisesti mutta muitakin kannattaa kokeilla.
Juomien valmistaminen onnistuu tehosekoittimella eli blenderillä, monitoimikoneen kulhossa tai sauvasekoittimella. Mikäli innostut tekemään sosejuomia enemmänkin, kunnon tehosekoitin on hyvä hankinta.
Kuumalla ilmalla uupumus saattaa iskeä aivan yllättäen. Se johtuu yleensä liian pieneksi käyneestä nestemäärästä elimistössä.
Lasillinen vettä tai piimää auttaa nopeasti korjaamaan tilannetta. Sitruunaviipale tai tuore yrtinoksa vesilasissa antaa lisämakua.
Myös jugurttipohjaiset lassit ovat hyviä janonsammuttajia.
Jääkuutiot ja -murska viilentävät mukavasti juomia. Saman tekevät jäiset marjat.
Laita jääkuutioita tukevaan muovipussiin ja pussi pyyhkeen sisään. Hakkaa vasaralla jääkuutiot murskaksi. Tehokkaissa blendereissä jääkuutiot menevät murskaksi koneen käydessä.
2 annosta
1 hapankorppu
2 1/2 dl piimää
1 dl mustikoita
2 rkl siirappia
Lasiin
jäämurskaa
Murskaa hapankorppu käsin pieniksi paloiksi tehosekoittimeen.
Lisää muut ainekset ja soseuta kuohkeaksi.
Laita kahteen lasiin jäämurskaa ja kaada juoma päälle.
2–3 annosta
1 avokado
2 rkl sokeria
2 dl valmista vadelmakeittoa
2 dl vadelmia
1 rkl sitruunamehua
Pinnalle
3 rkl leseitä
Halkaise avokado ja ota kivi pois. Koverra sisus lusikalla tehosekoittimeen. Lisää muut ainekset ja sekoita tasaiseksi juomaksi. Lusikoi pinnalle leseitä.
3 annosta
1 dl mustikoita
1 dl vadelmia
3 dl maitoa
2 rkl sokeria
1/2 dl kauraleseitä
1/2 prk (à 250 g) pehmeää rahkaa
Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen ja pyöräytä kuohkeaksi.
Lisää joukkoon jäämurskaa viilentämään juomaa.
1 annos
1 dl maustamatonta
A-jugurttia
1 dl appelsiini-mangomehumaitoa
Kaada lasin pohjalle jugurttia ja päälle mehumaito. Sekoita lusikalla juomaksi.
Nauti välipalaksi rieskarullan kanssa.
1 annos
1 rullattava rieska
levitettä
2 salaatin lehteä
2 kalkkunaleikkele-
viipaletta
2 juustoviipaletta
kurkkuviipaleita
Voitele rieskat. Lisää päälle salaatinlehdet, kalkkuna-, juusto- ja kurkkuviipaleet. Kierrä rieskat rulliksi kulmittain. Kääri kokonaisina tai vinottain puoliksi leikattuna paperiin.
Nauti pian valmistamisen jälkeen, etteivät rullat pehmene.
4 annosta
5 dl (250 g) pakaste-
mansikoita
4 dl mansikkajugurttia
2 dl maitoa
1 rkl sokeria
Vatkaa ainekset, mansikat hiukan kohmeisina, sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa kuohkeaksi juomaksi. Tarkista makeus. Tarjoa välipalaksi.
3–4 annosta
1 kurkku
1 omena (esim. valkea kuulas)
1 rapea keräsalaatti
1 dl appelsiinimehua
2 rkl sitruunamehua
1/4 tl suolaa
jäämurskaa
Laita kurkun- ja omenanpalat blenderiin. Revi salaatti joukkoon.
Lisää joukkoon mehut ja suola. Sekoita tasaiseksi juomaksi.
Lisää juomaan lopuksi jäämurskaa.
4 annosta, noin 7 dl
1 avokado
1/2 kurkkua
1 pieni kerä salaattia
6–7 mintunoksaa
1/2 limettiä
4 dl omenamehua
jäämurskaa
Halkaise avokado ja lusikoi sisus blenderiin. Purista limetin puolikkaasta mehu. Laita kaikki ainekset blenderiin ja anna käydä, kunnes juoma on tasaista ja kuohkeaa.
Jos juoma on liian paksua, lisää mehua.
Vinkki: Vaihda kurkku lehtikaaliin ja kerälehtisalaatti rucolaan. Irrota lehtikaalin lehdistä keskiruoti pois.
2–3 annosta
4 hapankorppua
2 dl mustaherukoita
3 dl maitoa
1 rkl vaaleaa siirappia
1 rkl sokeria
Paloittele hapankorput kulhoon tai tehosekoittimeen. Lisää loput ainekset ja soseuta kuohkeaksi. Kaada juoma laseihin.
Mansikkainen
5–6 annosta
7 dl mansikkakeittoa
3 dl turkkilaista jugurttia
1 tl sitruunamehua
2 rkl tuoretta basilikaa
1/2 dl sokeria
(jäämurskaa)
Mittaa kaikki ainekset korkeaan astiaan ja soseuta sauvasekoittimella kuohkeaksi. Halutessasi voit lisätä juomaan jäämurskaa. Tarjoa välittömästi.
5–6 annosta
1 pieni banaani
2 dl mansikoita
2 dl mustikoita
4 dl maitoa
3 rkl sokeria
2 rkl vehnäleseitä
1 tl vaniljasokeria
1/4 l vaniljajäätelöä
Laita puolikas banaania ja puolet mansikoista, mustikat, maito, sokerit ja leseet tehosekoittimeen. Sekoita kuohkeaksi.
Viipaloi loppu banaani ja mansikat lasien pohjalle. Kaada juoma päälle. Kuutioi jäätelö ja nostele lopuksi kuutiot laseihin.
Laita pitkä lusikka lasiin. Sillä voi lopuksi syödä sattumat lasin pohjalta.
2 annosta
2 dl maustamatonta jugurttia
1 kypsä banaani
2 dl hedelmämehua
1 rkl hunajaa
1/4 tl inkivääriä
jäämurskaa hedelmämehusta
Koristeluun
mintun tai sitruunamelissan lehtiä
Jäädytä hedelmämehua jääpalapusseissa ja tee kuutioista murskaa muovipussissa pyyhkeen sisällä esimerkiksi vasaralla.
Mittaa aineet jäämurskaa lukuun ottamatta korkeareunaiseen astiaan.
Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi.
Lisää jäämurska juoman joukkoon ja kaada tarjolle laseihin.
Koristele juoma halutessasi tuoreilla yrteillä.
ANNELI PESSALA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
