ETL ja MTK vaativat budjettiriihessä päätöksiä ruokaviennin jatkorahoitukselle: ”Ilman sitä tavoite viennin kaksinkertaistamisesta ei ole mahdollinen”
Elintarviketeollisuusliitto ja MTK toivovat hallituksen tarttuvan hallitusohjelmakirjaukseen ruokaviennin kasvuohjelmasta jo heti vaalikauden alussa. Järjestöt vaativat budjettiriiheen päätöksiä pitkäjänteisestä rahoituksesta.Elintarviketeollisuusliitto ja MTK ovat huolissaan ruokaviennin erillisrahoituksen päättymisestä tähän vuoteen. Järjestöt vaativat tiedotteessaan, että tulevassa budjettiriihessä varmistetaan pitkäjänteinen rahoitus elintarvikeviennille.
”Ilman sitä hallitusohjelman kunnianhimoinen tavoite viennin kaksinkertaistamisesta ei ole mahdollinen”, järjestöt toteavat.
Ruoka-alan vienninedistäminen koostuu vientiä mahdollistavista ja viennin lisäämistä tukevista palveluista. Viennin mahdollistajiin kuuluvat Ruokaviraston Food from Finland -ohjelman ja maatalousattaseoiden palvelut. Kaikkien näiden rahoitus on päättymässä tämän vuoden lopussa.
Ruoka-ala työllistää tällä hetkellä noin 340 000 henkeä Suomessa.
”Alalla on aidosti realisoimatonta kasvupotentiaalia”
”Alalla on aidosti realisoimatonta kasvupotentiaalia, joka pitäisi saada hyödynnettyä alkaneella vaalikaudella niin, että se tukee hallituksen tavoitteita talouskasvun ja työllisyyden vahvistamisesta. Ruoka-alan kasvu vahvistaa myös huoltovarmuuttamme”, MTK ja ETL painottavat.
Pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallituksen ohjelmassa on kirjaus ruokaviennin tärkeydestä.
”Suomalaisen puhtaan ruoan potentiaali hyödynnetään uudella kasvuohjelmalla, jolla lisätään ruokavientiä.”
MTK ja ETL ovat tyytyväisiä, että hallitusohjelmassa tunnistetaan ruoka-alan kasvun ja huoltovarmuuden vahvistamisen tärkeys. Järjestöjen mielestä kasvuohjelma on saatava kuitenkin liikkeelle jo heti vaalikauden alussa.
"Kasvuohjelmalla lisätään alan arvonlisää ja työllisyyttä, turvataan huoltovarmuutta, vahvistetaan elintarvikeyritysten kykyä investoida ja innovoida sekä kasvatetaan Suomen elintarvikevientiä. Tämä kaikki vahvistaa myös ruokaketjun kriisinsietokykyä.”
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat







