MTK pettyi asetukseen
Kuluttaja haluaa tänä päivänä tietää ruuan alkuperän myös ruokapalveluita ostaessaan, MTK:n ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi korostaa.
”MTK on pettynyt kansalliseen asetukseen, koska olemme systemaattisesti ajaneet asiaa kaikkialla. Viestimme on, että ruuan alkuperä tulee ilmoittaa mahdollisimman hyvin aina kun ruokaa myydään tai tarjoillaan.”
Etenkin julkiset ruokapalvelut ja suuret ravintolaketjut onnistuvat Syväniemen mukaan kadottamaan alkuperän. ”Me kuluttajina emme tiedä, mitä syömme.”
Suomella oli Syväniemen mukaan mahdollisuus käyttää kansallista päätösvaltaa ja säätää myös ravintoloita koskeva velvoite ilmoittaa ruuan alkuperästä.
”Nyt Suomi päätyi siihen, että mennään samassa tahdissa kuin EU. Sinällään tämä on selkeä ja ymmärrettävä rajaus. Lainsäädäntötyötä jatketaan EU:ssa vuoden 2011 elintarviketietoasetuksen pohjalta.”
Matkailu- ja ravintolapalvelut Mara vastustaa ravintolaruuan alkuperän ja ravintosisällön pakollista ilmoittamista. Alalla on etujärjestön mukaan paljon pieniä ravintoloita, joilla ei ole vakioituja ruokalistoja.
”Monessa tapauksessa ravintoloitsija menee aamulla tukkuun ja valmistaa ruokaa niistä aineksista, joita tukussa on kulloinkin saatavilla hyödyntäen muun muassa kauden satoa”, Maran lausunnossa muistutetaan.
Kuluttajaliiton mielestä olennaisten ravintoarvojen merkintävelvoitteen tulisi koskea myös ravintoloita. Jo viime vuoden alussa järjestö vaati, että Suomen kansalliseen lainsäädäntöön kirjataan ravintolaruuassa käytettävän lihan ja kalan alkuperämaan merkitsemisvelvoite.
TARJA HALLA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
