
Madot ja lierot eivät ole ainoita kalansyöttejä – helppoja makupaloja löytyy myös kodin ruokakaapista
Tiesitkö, että yksinkertaisella taikinalla voi onkia.
Mikäli matojen etsiminen tai ostaminen ja käsittely ei houkuttele, onkia voi myös kasviperäisillä syöteillä. Kuva: Jaana KankaanpääMadoilla ja toukilla voi pyytää käytännössä kaikkia Suomessa eläviä kalalajeja. Onkiessa usein käytettyjä ovat savimato eli peltoliero, kastemato eli kasteliero sekä tunkio- eli kompostiliero.
Kaupoissa myytävät onkimadot on usein tuotu ulkomailta. Niitä kuulee nimitettävän tieteellisen nimensä mukaisesti Dendrobaena-madoiksi. Myös Suomessa harrastetaan pienimuotoista onkimatojen kasvatusta.
Ongenkoukkuun voi pujottaa myös surviaissääsken tai kärpäsen toukan. Erilaisia syöttejä esittelee Suomen vapaa-ajan kalastajat nettisivuillaan.
Kalojen täkyksi tarkoitetun taikinan voi maustaa vaikka vaniljalla tai sinihomejuustolla, joiden on todettu maistuvan eväkkäille. Kuva: Jaana KankaanpääMikäli matojen etsiminen tai ostaminen ja käsittely ei houkuttele, onkia voi myös kasviperäisillä syöteillä.
Tunnetuin kasvikunnan syötti on keitetty maissinjyvä, joita myydään niin pakasteena kuin tölkissäkin. Maissi maittaa erityisesti isoille särkikaloille, mutta myös ahvenille, hauille, taimenille ja kirjolohelle.
On huomioitava, ettei maissin kanssa kannata marssia suin päin ongelle, sillä useimmat kalat eivät kelpuuta tuntematonta ruokaa heti kättelyssä. Ennen ongintaa on hyvä käydä parina iltana heittämässä maissia suunnitellulle onkipaikalle, jotta kalat pääsevät sen makuun.
Myös taikinalla voi onkia. Riittää, että pieneen vesitilkkaan lisää jauhoja, kunnes taikina ei enää tartu sormiin. Erityisesti särkikalat nappaavat mielellään koukun päässä olevan taikinapallon. Taikinaan voi lisätä tuoksua esimerkiksi vaniljalla, aniksella, korianterilla, mansikalla tai sinihomejuustolla, joiden on todettu olevan kalojen mieleen.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat










