Kananmunantuotanto
Kananmunia tuotetaan Suomessa neljällä eri tuotantotavalla: virikehäkkikanaloissa, lattiakanaloissa, luomu-
kanaloissa ja ulkokanaloissa. Yhteensä tiloja oli viime vuonna 246.
Virikehäkki on tuotantotavoista
yleisin. Suomalaisten kuluttamista
kananmunista 63 prosenttia tuotetaan virikehäkeissä.
Lattiakanaloiden osuus on
33 prosenttia ja luomukanaloiden
neljä prosenttia Suomen kananmuna-
tuotannosta. Ulkokanaloita
Suomessa on vain muutama,
ensimmäinen aloitti toimintansa
tämän vuoden alussa.
Virikehäkeissä ruokinta, juomaveden jakelu, munien keruu ja lannan poisto
on automatisoitu. Kanoilla on häkissä pesä, kuopsutuspaikka sekä orsia.
Kanaa kohti tilaa pitää olla 750 neliösenttiä eli hieman enemmän kuin
A4-arkin verran.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
