KUOLLUT Meijeriopin professori Matti Antila
Meijeriopin professori emeritus Matti Antila kuoli 7. lokakuuta 2015 Mietoisissa. Hän oli syntynyt Riihimäellä 8. kesäkuuta 1926.
Antila kuului nuorimpaan sodan taisteluihin osallistuneeseen ikäluokkaan palvellen taistelulähettinä. Ylioppilaaksi hän valmistui 1945 Hyvinkään yhteiskoulusta.
Antila suoritti Helsingin yliopistossa 1949 MMK-tutkinnon pääaineena meijerioppi. Hän väitteli 1955 propionibakteereista emmentaljuuston valmistuksessa.
Perustutkinnon jälkeen hän työskenteli Valtion maitotalouskoelaitoksen assistenttina, maitotalousopiston opettajana Jokioisissa, Helsingin yliopiston maitotalouslaitoksen assistenttina ja siirtyi 1950-luvun lopulla Raision Tehtaat Oy:n palvelukseen.
Antila nimitettiin Helsingin yliopiston maitotaloustieteen dosentiksi 1957 ja Turun yliopiston elintarvikekemian dosentiksi 1967.
Matti Antila valittiin 1962 Helsingin yliopiston meijeriopin vt. professoriksi ja 1964 meijeriopin professoriksi.
Hänen ohjauksessaan valmistui seuraavien kymmenen vuoden aikana saman verran uusia maitoalan tohtoreita kuin oppiaineen koko siihenastisen 50-vuotisen historian aikana.
Professori Antilan johdolla vahvistui maidon laatuun, maitorasvaan ja juustoihin liittyvä mikrobiologinen ja biokemiallinen tutkimus.
Antilan tutkimukset maitorasvan fraktioinnista ja kemiallisen ja ravitsemuksellisen koostumuksen muutoksista valmistusprosesseissa tekivät hänestä kansainvälisesti merkittävän maitotutkijan.
Antila julkaisi noin 400 tieteellistä ja muuta julkaisua.
Kielissä toimiva Saksan maitotutkimusinstituutti myönsi 1985 Antilalle Hermann Weigmann -mitalin ansioista maitotutkimuksen alalla.
Tutkimus välittyi nopeasti maitotaloustieteen opetuksen laatuun. Suomalaisen emmentaljuuston maine laatutuotteena kilpailuilla Länsi-Euroopan ja Yhdysvaltain markkinoilla saavutti parhaat näyttönsä vuosikymmeninä, jolloin Antila toimi meijeriopin professorina ja maitotalouslaitoksen johtajana.
Maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan toiminnan kehittämiseen Antila osallistui laajasti.
Hän oli visionääri täydennyskoulutuksen kehittämisessä sekä lähiruoka-ajatuksen ja maaseudun pienimuotoisen elintarvikejalostuksen merkityksen korostajana. Eläkkeelle Antila jäi 1989.
Antila toimi aktiivisesti monissa yhteiskunnallisissa tehtävissä.
Hän oli muun muassa Valtion ravitsemusneuvottelukunnan puheenjohtaja 1977–83, Lääkintöhallituksen asiantuntija 1977–89 ja Mietoisisten kunnanvaltuuston puheenjohtaja useina kausina 1970-luvulta lähtien.
Eläkevuosinaan Antila oli aktiivinen sotaveteraanien toiminnassa.
Professori Matti Antila oli tiukka, mutta innostava ja pidetty opettaja, joka oli aidosti kiinnostunut oppilaistaan. Työtoverit ja opiskelijat kutsuivat Antilaa osuvasti tarmonpesäksi.
Esko Uusi-Rauva
Hannu Korhonen
Eeva-Liisa-Ryhänen
Tapani Alatossava
Kirjoittajat ovat Matti Antilan
entisiä oppilaita ja kollegoja.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
