vierasyliö Kokonaisnäkemystä maidontuotantoon
Maidontuottajan toimintaa
ohjaavat tekniset, taloudelliset
ja hallinnolliset rajoitteet,
etenkin maitokiintiö, sekä erilaiset kannustimet. Tuotteiden ja panosten hintataso määräytyy markkinoilla, joihin yksittäinen
maidontuottaja ei voi vaikuttaa.
Tällainen toiminta- ja kilpailuympäristö ovatkin ohjanneet maidontuottajan tavoitteita suuntaan, jossa kilpailustrategiaksi muodostuu kustannusjohtajuuden tavoittelu. Käytännössä maidontuottaja tuottaa kiintiötä vastaavan maitomäärän mahdollisimman pienin
kustannuksin.
Koska hintataso tulee maidontuottajalle annettuna, keskeinen keino alhaisten yksikkökustannusten tavoittelussa on panos–tuotossuhteen eli tuottavuuden kohottaminen.
Tuottavuuden parantaminen edellyttää teknisen kehityksen hyödyntämistä, johon yrityskoon kasvattaminen usein kytkeytyy.
Lisäksi monilla maitotiloilla
toiminnan tehokkuutta on mahdollista parantaa, eli
voidaan tuottaa aiempaa
vähemmällä määrällä panoksia. Näin kustannukset alenevat ja taloudellinen tulos paranee.
Yleensä yksittäisen maitotilan tehokkuutta mitataan siten, että
tilan toiminnan tulosta, esimerkiksi panos-tuotossuhdetta, verrataan muiden maitotilojen
muodostaman vertailujoukon
perusteella määritettyyn saavutettavissa olevaan toiminnan tulokseen.
Kilpailukykyä maidontuotantoon –hankkeessa tehokkuuden
vaihtelua ja vaihtelun syitä
selvitettiin useita vuosia sisältävästä yli 200 eteläpohjalaisen maitotilan aineistosta, johon
yhdistettiin tilakohtaisia rekisteritietoja ja maidontuottajien haastattelutietoja.
Maitotilojen tehokkuudessa
on eroja. Tulosten mukaan myös tuet vaikuttavat tilojen toimintaan. Ne lisäävät pellon rajatuloa myös kotieläintukien osalta ja houkuttavat maidontuottajia hankkimaan peltoa enemmän kuin tehokkaan
tuotannon näkökulmasta olisi perusteltua.
Samalla peltojen markkina- ja vuokrahinnat nousevat
heikentäen taloudellista tulosta.
Yksittäistä tuotantoprosessia, kuten maidontuotantoa,
tarkasteltaessa keskituotoksella on havaittu olevan yhteys
tuotannon tehokkuuteen.
Kun tutkitaan koko maitotilan toimintaa, tämä yhteys häviää.
Tilatasolla hyvään tai huonoon tehokkuuteen voidaan päätyä maidon keskituotoksesta riippumatta. Vain alimmilla tuotostasoilla tehokkuus paranee selvästi tuotostason nousun myötä.
Maidontuotannossa kasvinviljely ja kotieläintuotanto
kytkeytyvät läheisesti toisiinsa. Maidontuottajan onkin aina pohdittava taloudellista tulosta koko yrityksen kannalta.
Hyvään lopputulokseen ei välttämättä päästä, vaikka
kasvinviljelyn tai kotieläintuotannon osaprosesseissa
oltaisiin tehokkaita, jos osa-alueet eivät toimi yhdessä
parhaalla mahdollisella tavalla koko maitotilan hyväksi.
Maitotilan yksittäisen
tuotantoprosessin kuten
esimerkiksi säilörehun ensimmäisen korjuukerran tarkastelu
ja teknisesti huippuunsa
virittäminen voi olla hyödytöntä
tai jopa taloudellisen tuloksen
kannalta vahingollista, jos
samanaikaisesti ei tarkastella maitotilaa kokonaisuutena.
Maidontuotannon kehittämiseen on aina kytkettävä
taloudellinen näkökulma.
Tavoitteeksi ei riitä mahdollisimman suuri sato tai korkea laatu. Keskeistä on tarkastella, millaisen panostuksen suuren sadon tai korkean laadun tuottaminen edellyttää ja millaisia kustannuksia siitä aiheutuu.
Maidontuottajan tavoitteena on kokonaistuoton ja -kustannuksen erotuksen maksimointi. Sitä ei koskaan saavuteta
pelkästään mahdollisimman korkeaa sato- tai tuotostasoa tavoittelemalla. Maidontuottaja tavoittelee euroja, ei kiloja tai litroja. Maidontuottajan on
löydettävä panos-tuotossuhteet, jotka tuottavat taloudellisesti parhaan tuloksen.
Tutkimustiloilla säilörehun
sulavuuden eli D-arvon yhteys tuotannon tehokkuuteen ei
ole niin yksiselitteinen kuin
perinteisesti on oletettu.
Tulosten mukaan maidontuottajat, joiden säilörehun
D-arvo on korkea, tuottavat teknisesti tehokkaammin kuin alhaisen säilörehun D-arvon saavuttaneet maidontuottajat. Tämä pätee D-arvoon 700 g/kg
asti.
Maitotilojen kustannustehokkuutta tarkasteltaessa
D-arvon merkitys vähenee olennaisesti. Siten säilörehun D-arvolla ei ole sellaista yhteyttä
kustannustehokkuuteen, että sen avulla yksiselitteisesti
voitaisiin ohjata tehokasta
taloudellista toimintaa maitotilalla.
Tulosten taustalla on se, että korkeaan D-arvoon panostaminen aiheuttaa aina lisäkustannuksia, jotka jossain vaiheessa ovat suurempia kuin D-arvon noususta saatava lisätulo.
Kustannustehokkaasti toimiva
maidontuottaja muuttaa säilörehun ja väkirehun suhdetta tarpeen mukaan. Pitkällä aikavälillä hän sopeuttaa säilörehun
korjuuta, peltoalaa ja työnmenekkiä. Valitaan sellainen säilörehun tuotantotapa ja
lehmien ruokinta, joilla saavutetaan paras kokonaistaloudellinen tulos.
Vasikkakuolleisuudella on
erittäin merkitsevä yhteys
yrityksen tehokkuuteen.
Korkea vasikkakuolleisuus
tai sen kasvu ovat konkreettisia
indikaattoreita maidontuotannon ongelmista.
Sen taustalla on ongelmia
tuotantoprosessien ja tuotanto-olosuhteiden hallinnassa.
Indikaattori onkin muualla maailmassa yleisesti käytetty
tekijä, joka kuvaa tuotantosysteemin toimivuutta.
Tutkimustiloilla eläintiheys pinta-alaa kohti vaihteli
huomattavasti. Sekä tuotannon
tekninen että kustannustehokkuus paranevat lähes
suoraviivaisesti eläintiheyden kasvaessa. Useilla maitotiloilla
tuotantoa on mahdollista
tehostaa hyödyntämällä peltoa nykyistä suunnitelmallisemmin.
Yritystä on johdettava
kokonaisuutena. Voittoa
maksimoivassa yrityksessä
tavoitteena on käyttää niukat resurssit yrityskokonaisuuden kannalta parhaalla mahdollisella tavalla.
Yksittäisten prosessien
optimointien kautta resurssit saatetaan kohdentaa kokonaisuuden kannalta virheellisesti.
Pahimmassa tapauksessa
osittaistarkastelujen pohjalta tehdyt päätökset voivat johtaa maidontuottajan kannalta
hyvinkin heikkoon taloudelliseen tulokseen.
TIMO SIPILÄINEN
MATTI RYHÄNEN
Timo Sipiläinen toimii yliopistonlehtorina Helsingin yliopistossa ja Matti Ryhänen yliopettajana
Seinäjoen ammattikorkeakoulussa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
