Marttila: Ruokateollisuuden yritykset ovat liian pieniä vientikisaan
Ilkka Mäkelän ruokaketjuraportissa tuodaan esiin oikeita asioita, mutta toimenpidesuositukset ovat turhan arkoja, arvioi Juha Marttila.
Juha Marttilan mielestä Ilkka Mäkelän toimenpide-ehdotukset ruokaketjun kehittämiseksi 2030-luvulle ovat liian arkoja. Kuva: Sanne KatainenMTK:n puheenjohtaja Juha Marttila arvioi, että elintarvikeviennin kasvattaminen on tulevina vuosina välttämätöntä, jotta tuotannon volyymi saadaan säilytettyä nykyisenä.
Samanlainen suositus löytyy maa- ja metsätalousministeriön asettaman selvitysmiehen, Ilkka Mäkelän heinäkuun alussa julkaistusta raportista. Marttilan mukaan raportissa on kiinnitetty huomio oikeisiin asioihin, mutta toimenpidesuositusten suhteen se on turhan arka.
Erityisesti suositukset valtion vuotuiseksi osuudeksi viennin edistämisen rahoituksesta jäivät Marttilan mielestä alakanttiin.
”Etsikkoaika on nyt. Jos ei muutaman vuoden sisään onnistuta, menetetään paljon. Puhutaan ennemminkin 10 miljoonan kuin 3 miljoonan euron tasosta”, hän huomauttaa.
Suoran rahoituksen ohella Marttila kaipaa kilpailulainsäädäntöön muutoksia, jotta elintarviketeollisuuden toimijoista saadaan kasvatettua vientikelpoisia suuryrityksiä.
”Erittäin tärkeä huomio Mäkelällä oli, että ruokateollisuusyritykset ovat kansainväliseen kilpailuun aivan liian pieniä”, hän toteaa. ”Maailmalla tarvitaan muskeleita.”
Raportissa arvioitiin toimijoiden määrän vähenevän myös alkutuotannossa. Nykyisestä 50 000 tilasta on Mäkelän arvion mukaan 2030-luvulla toiminnassa enää viidesosa.
”Se oli mielestäni pikkuhuomio raportissa ja sai turhaa julkisuutta”, Marttila huomauttaa. ”Jos saadaan pidettyä volyymiä yllä, vientiä kasvatettua ja maatalouden kannattavuutta parannettua, tiloja on 20 vuoden päästä ihan oikea määrä, oli se sitten 10 000 tai 20 000.”
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
