Elintarvikealan lakko alkaa tiistaina – työntekijät valmiina jatkamaan sikojen teurastusta
Työnantaja syyttää lakkoilun vaarantavan eläinten hyvinvoinnin. Lakossa on mukana 13 tehdasta.Liha- ja valmisruoka-alan lakko alkaa tiistaina keskiyöllä ja kestää torstaiyöhön. Lakkoa soviteltiin lauantaina, mutta uuteen sovintoehdotukseen ei ollut edellytyksiä.
Lakossa on 13 Apetitin, Atrian, HK Foodsin, Poutun, Saarioisten ja Snellmanin Kokkikartanon tehdasta ja liki 4 000 työntekijää.
Lakkoa siirrettiin kertaalleen valtakunnansovittelijan esityksestä kahdella viikolla.
Taustalla on kiista leipomoalan työehdoista.
”Työnantaja ajaa yksipuolista määräysvaltaa teettää yhdeksäntuntista työpäivää ja 45-tuntista työviikkoa. Se sivuaa muitakin sopimusaloja, ja jäsenistömme tietää, että vastaavaa ajettaisiin seuraavilla neuvottelukierroksilla muillekin aloille”, Suomen Elintarviketyöläisten Liiton puheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen sanoi MT:lle sunnuntaina.
Viime viikolla leipomolakossa oli yli 2 000 työntekijää. SEL on antanut uuden lakkovaroituksen leipomoalalle 15.–16.4. sekä neljään Valion yksikköön 22.–24.4.
Tiistaina alkavan lakon ulkopuolelle jäävät broileriteurastamot, sillä nopeasti kasvavien lintujen teurastusaika on tarkka.
Kuntosen mukaan työntekijät ovat myös valmiita teurastamaan sikoja, jos Ruokavirasto niin edellyttää ja työnantaja pyytää. Paloittelu ja jalostus tehtäisiin lakon jälkeen.
Elintarviketeollisuusliitto tiedotti lauantaina, että lakko vaarantaa eläinten hyvinvoinnin maatilojen pitkien odotusaikojen ja ylikuormituksen vuoksi.
Kuntonen vastaa, että teurastuksen jälkeen eläinsuojeluongelmaa ei ole.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat




