Laadusta myyntivaltti
PARAINEN (MT)
Kypsänä poimittu tomaatti on yrittäjä Jonas Isakssonin myyntivaltti.
”Maku on paljon parempi, jos tomaatti saa olla riittävän kauan taimen päällä. Palaute on ollut erittäin hyvä. Ihmiset haluavat kypsiä tomaatteja, eivät raakoja”, Isaksson sanoo.
IHT Isakssons Handelsträdgård Ab on keskikokoinen perheyritys. Tomaatteja tuotetaan ympäri vuoden noin 1,2 hehtaarilla. Sato myydään suoraan Turun seudun kauppoihin sekä yhteistyössä tukun kanssa pääkaupunkiseudulle.
Reitti kasvihuoneelta pyörien päälle on mutkaton. Poimija lajittelee tomaatit saman tien myyntilaatikoihin.
”Ketjun pitää olla mieluiten niin lyhyt, että tänään kerätty tomaatti on huomenna kaupassa.”
Laatu ei yrittäjän mielestä näy riittävästi tuottajahinnassa. Jos kauppias mainostaa lähellä tuotettua tomaattia, korvaus tuottajalle jää Isakssonin mielestä kohtuuttoman pieneksi.
Kysyntää olisi paljon enemmän kuin kasvihuoneviljelijä pystyy tuottamaan. Laajennushaluja on, mutta sähkön heikko saatavuus rajoittaa investointeja saaristossa.
Torjunta-aineita ja lannoitteita käytetään Isakssonin kasvihuoneidessa mahdollisimman vähän. Vesi kierrätetään biosuodattimien kautta.
Tomaatteja myytiin viime vuonna noin puoli miljoonaa kiloa. Liikevaihto oli 1,2 miljoonaa euroa.
TARJA HALLA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
