Supo: Suomen kriittiseen infraan kohdistunut uhka on kohonnut ‒ kaasuputkien vauriot klassinen esimerkki valtiollisen vaikuttamisen pelikirjasta

Kriittiseen infrastruktuuriin kohdistunut uhka on suojelupoliisin mukaan kasvanut niin fyysisessä kuin kyberympäristössäkin.
Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttarin mukaan pohjoismaiset turvallisuuspalvelut ovat tehneet tiivistä yhteistyötä Nord Stream -vuotojen vuoksi.

Suomen kriittiseen infrastruktuuriin kohdistuu kohonnut tiedustelun tai vaikuttamisen uhka, arvioi suojelupoliisi (supo).

Tänään julkaisemassaan kansallisen turvallisuuden katsauksessa supo arvioi, että uhka on kohonnut Suomen Nato-jäsenyysprosessin ja Venäjän hyökkäyssodan vuoksi.

Supon arvion mukaan ei kuitenkaan ole todennäköistä, että infrastruktuuriin kohdistuisi lamauttavaa vaikuttamista lähitulevaisuudessa.

Infrastruktuurin haavoittuvuudet ovat nousseet keskusteluun viime päivinä sen jälkeen kun Nord Stream -kaasuputkissa Itämerellä useita suuria vuotoja. Johtavat poliitikot ovat pitäneet putkien vahingoittamista tahallisena tekona.

Nord Stream -kaasuputkien vuotojen taustalla on erittäin todennäköisesti tahallinen teko, arvioi suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari.

Pelttari totesi tänään tiedotustilaisuudessa, että Nord Stream -putkivuotojen aiheuttaminen on vaatinut kyvykkyyttä, jota on vain valtiollisella toimijalla. Hän ei kuitenkaan ota kantaa mahdolliseen syylliseen. Hänen mukaansa vuodot ovat klassinen esimerkki valtiollisen vaikuttamisen pelikirjasta.

Pelttarin mukaan pohjoismaiset turvallisuuspalvelut ovat tehneet tiivistä yhteistyötä vuotojen vuoksi.