Europarlamentti lisäisiruuan alkuperäsuojaa
BRYSSEL (MT)
Euroopan parlamentti hyväksyi torstaina Strasbourgissa oman kantansa elintarvikkeiden suojattua alkuperää koskevaan lainsäädäntöesitykseen. Parlamentti haluaa nopeuttaa alkuperäsuojapyyntöjen käsittelyä niin, että tuottajan pitäisi saada vastaus pyyntöönsä kuudessa kuukaudessa nykyisen vuoden sijaan.
Perinteisen valmistusmenetelmän suojan voisi esityksen mukaan saada osoittamalla, että kyseistä elintarviketta on tuotettu samalla tavalla ja reseptillä vähintään 30 vuotta, kun nykyinen raja on 25 vuotta.
Suomessa perinteisen tuotteen suojaa nauttivat esimerkiksi karjalanpiirakka ja sahti.
Parlamentti haluaa myös vahvistaa tuottajien oikeutta puuttua alkuperäsuojan rikkomuksiin.
Parlamentti esittää uutta merkintää vuoristoalueilla tuotetuille tuotteille.
Lisäksi se vaatii komissiota tekemään esityksen uudesta merkinnästä saaristotuotteille ja paikallisesti tuotetulle ruualle.
Nykyiset merkinnät ovat suojattu alkuperä (esimerkiksi Lapin puikula, fetajuusto), suojattu maantieteellinen merkintä (Kainuun rönttönen, Schwarzwaldin kinkku) ja Aito perinteinen tuote (kalakukko, mozzarellajuusto).
NIKLAS HOLMBERG
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
