Sokerin viljelytukia vaaditaan lopetettavaksi, Myllymäki: "Sokerintuotanto on välttämätöntä elintarvikeyrityksille"
Sokerijuurikkaasta saadaan tulevaisuudessa yhä enemmän biotalouden arvokkaita lopputuotteita.Kaupan liiton pääekonomisti Jaana Kurjenoja kirjoittaa Helsingin Sanomien mielipidekirjoituksessaan, että samaan aikaan, kun poliitikot vaativat sokeria verolle, valtio tukee sokerijuurikkaan viljelyä ja tämän tappavan raaka-aineen maantiekuljetuksia – veronmaksajien rahoilla. "Kaksinaismoralismia?", Kurjenoja kysyy.
"Uusia ja hallinnollisesti erittäin kalliita veromuotoja parempi vaihtoehto olisi lopettaa sokerijuurikkaan viljely- ja kuljetustuet. Vapautuvat noin neljä miljoonaa euroa voisi ohjata neuvoloiden terveydenhoitajien koulutukseen, jotta he osaisivat paremmin tukea perheiden ruokavalintoja ja opettaa tuoteselosteiden lukemista."
Myös vihreisiin kuuluva ekonomisti Mikko Kiesiläinen toivoo blogikirjoituksessaan, että sokerintuotannon tukemisesta luovutaan.
MTK:n sokerijuurikasvaliokunnan puheenjohtaja Pekka Myllymäki ei niele Kurjenojan väitettä siitä, että sokerin viljelyn lopettaminen Suomessa mitenkään vähentäisi suomalaisten sokerin kulutusta. Hänestä lasten terveyskasvatuksen ja maataloustukien vastakkainasettelu on joko tahallista populismia tai tietämättömyyttä.
"Minä en ainakaan halua yhtään enempää kestämättömästi ja ympäristöä tuhoavasti tuotettua ruokosokeria Suomeen. Vaikka Suomessa ei olisi sokerintuotantoa, käytetty sokeri ostetaan jostain muualta. Esimerkiksi osa australialaisesta ruokosokerintuotannosta tuhoaa koralliriuttoja."
Tällä hetkellä Suomen sokeriomavaraisuus on noin 50 prosenttia.
"Maataloustuissa säästäminen johtaisi koko arvoketjun menettämiseen. Paitsi ekologisesti kestävää, sokerintuotanto on Suomessa tehokasta", Myllymäki painottaa. "Sokerijuurikas on suomalaisista viljelykasveista tehokkain aurinkoenergian talteenottaja. Sitä voidaan käyttää tulevaisuudessa yhä enemmän biotaloudessa sekä lääke- ja kemianteollisuudessa."
Esimerkiksi biomuoveja voidaan tulevaisuudessa tuottaa yhä enemmän sokerijuurikkaasta.
Lasten ylimääräinen sokerin syönti makeisissa ja limsoissa on myös Myllymäen mukaan ongelma. Hän muistuttaa kuitenkin, että sokeria käytetään elintarviketeollisuudessa hyvin monipuolisesti.
"Sokeri on aivan välttämätön elintarvikeyrityksille. Jos kotimarkkinat, kuten Suomi, eivät voi tuottaa sokeria, pitkässä juoksussa elintarviketeollisuus sijoittuu muille alueille. Hyvin merkittävä tuotannon rattaan osanen eliminoitaisiin tällä: kotimarkkinan juurikkaantuotanto on äärimmäisen tärkeää", Myllymäki painottaa.
"Sokerilla lisätään elintarvikkeiden säilyvyyttä ja vähennetään energiankäyttöä kylmäketjussa. Sokerilla saavutettavan säilyvyyden korvaaminen kylmäsäilytyksellä edellyttäisi lukemattomia uusia ydinvoimaloita ja kivihiilivoimaloita."
Lue lisää:
ETL: Lisätty sokeri ei erotu luontaisesta pakkausmerkinnöissä tai analyyseissä – vero ei olisi tasapuolinen
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

