Ympäristö

Tutkimus: Kookosöljy saattaa olla palmuöljyä pahempi vaihtoehto ympäristön kannalta

Kookosöljyn tuotanto vaikuttaa negatiivisesti moniin trooppisiin eliölajeihin.
Jaana Kankaanpää
Kookosöljyä tuotetaan eniten Filippiineillä ja Indonesiassa. Kuvituskuva.

Palmuöljyn haitallisuus sademetsien luonnolle tunnetaan. Tuore tutkimus kuitenkin osoittaa, että kookosöljyn haitat voivat olla vieläkin suuremmat. Kookosöljyä käytetään paljon elintarvikkeissa ja kosmetiikassa.

Asia käy ilmi isobritannialaisen Exeterin yliopiston tutkimuksesta. Tutkimuksessa huomattiin, että kookosöljyn tuottaminen vaikuttaa negatiivisesti huomattavasti useampaan trooppiseen kasvi- ja eläinlajiin verrattuna palmu- ja oliiviöljyyn sekä soijaan.

Kookosöljyn tuotanto haittasi eliölajeja yli viisi kertaa enemmän, kun haittoja tarkasteltiin tuotettuja öljylitroja kohden.

Kookosöljyn tuottamisen arvellaan vaikuttaneen useiden eliölajien sukupuuttoon esimerkiksi Seychelleillä ja Salomonsaarilla. Myös useat uhanalaiset, mutta eivät vielä sukupuuttoon kuolleet, lajit kärsivät kookosöljyn tuotannosta muun muassa Filippiineillä ja Indonesiassa.

Tutkimuksen tehneet tutkijat ovat huolissaan tuloksista.

"Monet kuluttajat länsimaissa luulevat, että kookostuotteet ovat sekä terveellisiä että verrattain harmittomia ympäristölle. Nyt asiaa pitää miettiä uudelleen", tutkijat kertovat Science Daily -verkkomedialle.

Tutkijat kuitenkin muistuttavat, että palmuöljyn tuotanto on ympäristölle haitallisempaa, kun haittoja tarkastellaan hehtaarikohtaisesti eikä tuotettujen öljylitrojen mukaisesti, kuten tässä tutkimuksessa.

Asiasta uutisoi Science Daily.

Kookosöljyä tuotetaan YK:n maatalousjärjestö FAO:n mukaan eniten Filippiineillä ja Indonesiassa.

Lue lisää

EU haluaa metsäkadon kuriin ja se voi vaikuttaa maatalouteen ja metsänhoitoon myös Suomessa – MTK pelkää byrokratian kasvua

Yle uutiset: Enonkosken Laukunkankaan vanhan kaivosalueen ympäristövaikutuksia aiotaan selvittää

Finnwatch: Nesteen käyttämän palmuöljyn tuotannossa yhä ihmisoikeusongelmia Malesiassa – siirtotyöläisten tunneista ei pidetä kirjaa, minimipalkka voidaan evätä

Kananmunan ympäristövaikutukset ovat alle puolet sianlihan vaikutuksista - "Erityisesti tuontisoijan käyttö rehussa lisää ympäristökuormaa"