Tutkimus: Kookosöljy saattaa olla palmuöljyä pahempi vaihtoehto ympäristön kannalta - Ympäristö - Maaseudun Tulevaisuus
Ympäristö

Tutkimus: Kookosöljy saattaa olla palmuöljyä pahempi vaihtoehto ympäristön kannalta

Kookosöljyn tuotanto vaikuttaa negatiivisesti moniin trooppisiin eliölajeihin.
Jaana Kankaanpää
Kookosöljyä tuotetaan eniten Filippiineillä ja Indonesiassa. Kuvituskuva.

Palmuöljyn haitallisuus sademetsien luonnolle tunnetaan. Tuore tutkimus kuitenkin osoittaa, että kookosöljyn haitat voivat olla vieläkin suuremmat. Kookosöljyä käytetään paljon elintarvikkeissa ja kosmetiikassa.

Asia käy ilmi isobritannialaisen Exeterin yliopiston tutkimuksesta. Tutkimuksessa huomattiin, että kookosöljyn tuottaminen vaikuttaa negatiivisesti huomattavasti useampaan trooppiseen kasvi- ja eläinlajiin verrattuna palmu- ja oliiviöljyyn sekä soijaan.

Kookosöljyn tuotanto haittasi eliölajeja yli viisi kertaa enemmän, kun haittoja tarkasteltiin tuotettuja öljylitroja kohden.

Kookosöljyn tuottamisen arvellaan vaikuttaneen useiden eliölajien sukupuuttoon esimerkiksi Seychelleillä ja Salomonsaarilla. Myös useat uhanalaiset, mutta eivät vielä sukupuuttoon kuolleet, lajit kärsivät kookosöljyn tuotannosta muun muassa Filippiineillä ja Indonesiassa.

Tutkimuksen tehneet tutkijat ovat huolissaan tuloksista.

"Monet kuluttajat länsimaissa luulevat, että kookostuotteet ovat sekä terveellisiä että verrattain harmittomia ympäristölle. Nyt asiaa pitää miettiä uudelleen", tutkijat kertovat Science Daily -verkkomedialle.

Tutkijat kuitenkin muistuttavat, että palmuöljyn tuotanto on ympäristölle haitallisempaa, kun haittoja tarkastellaan hehtaarikohtaisesti eikä tuotettujen öljylitrojen mukaisesti, kuten tässä tutkimuksessa.

Asiasta uutisoi Science Daily.

Kookosöljyä tuotetaan YK:n maatalousjärjestö FAO:n mukaan eniten Filippiineillä ja Indonesiassa.

Lue lisää

Vasikoille annetaan palmuöljyä, öljypalmu lähteenä myös lypsylehmien rehuissa – "palmurasvat vaikuttavat myönteisesti maidosta maksettavaan hintaan"

EU aikoo lopettaa palmuöljyn käytön biopolttoaineissa vuoteen 2030 mennessä – Indonesia haastaa unionin oikeuteen

Kauramaito, mitä se on?

Biojätteestäsi löytyy aarre: Käytetyt kahvinporot voivat korvata palmuöljyn