Facebook-ilmoitus tuotti nopeasti yli tuhannen litran mustikkatilaukset – Marja Sirro poimii marjoja neljä tuntia päivässä - Ympäristö - Maaseudun Tulevaisuus
Ympäristö

Facebook-ilmoitus tuotti nopeasti yli tuhannen litran mustikkatilaukset – Marja Sirro poimii marjoja neljä tuntia päivässä

Lohjalainen Marja Sirro kerää ystävänsä kanssa tänä vuonna myyntiin yli 300 litraa mustikkaa. Kaikkia tilauksia he eivät voineet edes ottaa vastaan.
Jaana Kankaanpää
Marja Sirro on myynyt mustikkaa vuodesta 2017 lähtien. Metsässä on välillä mukana myös hänen tyttärensä Emilia.

Myynti-ilmoitus ehti olla Facebookissa vain vuorokauden verran, kun Marja Sirron viestilaatikko räjähti. Tilauksia sateli niin kovalla tahdilla, että mustikkaa olisi pitänyt kerätä liki tuhat litraa. Silloin oli iskettävä jarru pohjaan.

”Tilausmäärä oli suuri yllätys. Meidän piti laitta monille ihmisille anteeksipyyntö, ettemme pysty ottamaan enää lisää tilauksia. Ihmiset ottivat sen onneksi hyvin. Nyt tilauksia on reilut 300 litraa ja sekin on iso määrä pienellä porukalla”, Sirro kertoo.

Ikkalan kylässä Lohjalla asuva Sirro on kerännyt ja myynyt mustikoita ystävänsä kanssa vuodesta 2017 lähtien. Apuna ovat usein ystävysten kolme 8–14-vuotiasta lasta.

”He saavat keräämistään marjoista palkan, joten se motivoi ja innostaa heitä hyvin.”

Sirron keräilykausi alkoi viime perjantaina. Metsään hän lähtee ystävänsä kanssa kahdesti päivässä. Aamulla kerätään ensin kaksi tuntia, illalla vielä pari tuntia lisää.

”Onhan tämä aikamoinen urakka. Sitten voi huokaista helpotuksesta, kun kaikki tilaukset on toimitettu. Siihen asti olemme metsässä ihan joka päivä.”

Metsässä kuljeskeleminen on ollut aina Sirron ja hänen ystävänsä mieliharrastuksia. Joitain vuosia sitten hänen ystävänsä alkoivat kysyä, voisiko heiltä ostaa mustikoita, niiden keräily kun näytti kaksikolta sujuvan.

”Tietysti tätä tehdään rahankin takia, mutta vielä tärkeämpää on saada ihmisille hyvä mieli ja luonnon antimet hyödynnettyä. Meille on tärkeää, etteivät marjat ja sienet jää metsään makaamaan.”

Monet Sirron ja hänen ystävänsä asiakkaat ovat tuttuja jo edellisiltä vuosilta. He ovat Sirroon yhteydessä jo hyvissä ajoin, jotta varmasti saavat mustikat pakastimeen. Tilauksia tulee Lohjalta sekä sen ympäryskunnista, mutta jonkin verran myös pääkaupunkiseudulta.

Pienimmät tilaukset ovat vain muutaman litran kokoisia, suurimmat taas jopa 50 litraa. Yleisimmin ihmiset ostavat 10 tai 20 litraa mustikkaa. Hinnaksi ystävät ovat tänä vuonna laittaneet viisi euroa litralta.

”Olemme katsoneet, että monella on juuri tuo hinta. Emme halua mennä liian alas, mutta emme myöskään hilata hintaa ylöspäin. Menemme keskitason puitteissa.”

Jaana Kankaanpää
Taskurahan tienaaminen toimii hyvänä innostajana mustikanpoimintaan.

Mustikkasadosta on Luonnonvarakeskuksen mukaan tuossa tänä vuonna keskinkertaista parempi. Marjojen määrän on huomannut myös Sirro.

”Mustikkaa tulee ihan älyttömästi, samaa olen katsonut puolukasta.”

Sirro tuntee ystävänsä kanssa lähitienoiden metsät niin hyvin, että kauas ei tarvitse lähteä marjojen perässä. Kaikki heidän apajansa löytyvät 15 kilometrin säteeltä.

Kun tämän vuoden tilaukset saadaan toimitettua, kaksikko on neljän vuoden aikana poiminut yhteensä noin tuhat litraa mustikoita ja puolukoita. Ja siihen päälle vielä 2 000 litraa sieniä.

”Ihan ensimmäisen kerran kun taas kävi poimimassa mustikkaa, selkä huusi hoosiannaa. Sitä pitää vähän venytellä ja laittaa kylmägeeliä yöksi.”

Sirro työskentelee koulunkäynninohjaajana alakoulussa, joten nyt kesälomalla marjastamiseen on hyvin aikaa. Kun koulu taas alkaa, Sirro rientää työpäivän jälkeen valmistamaan ruokaa ja sitten metsään. Marjoja puhdistaessa illat venähtävät helposti.

”Se on hiukan rankkaa, mutta asennoidun niin, että ensin ovat oikeat työt ja sitten vasta tämä harrastus.”

Marjastuksen ohella Sirro on huomannut, että kantarellejakin on alkanut jo tupsahdella. Sitten seuraavat mustat torvisienet ja suppilovahverot. Keräilykausi jatkuu pitkälle syksyyn.

Mutta miltä näyttää ahkeran marjamyyjän oma pakastin? Onko se ääriään myöten täynnä suomalaisten metsän omaa superfoodia?

”Sanotaan, että ei oikeastaan. Joka vuosi päätämme, että nyt keräämme ensin itselle marja ja sienet, mutta kuitenkin tilaukset menevät edelle. Talvella olemme sitten norkoamassa vanhempieni pakastimella.”

Jaana Kankaanpää
Tänä vuonna mustikkasadosta odotetaan keskinkertaista parempaa. Marja Sirro puhdistaa poimimansa marjat ennen kuin toimittaa ne asiakkaalleen.
Lue lisää

Positiivisiin ajatuksiin kannattaa keskittyä, kunhan muistaa, että elämän kuuluu myös tuntua

Marjanpoimijat saivat luvan lähteä Thaimaasta

Lähde mukaan marjatalkoisiin ja pelasta alan yritykset: "Nyt on suomalaisilla tilaisuus näyttää, onko meistä marjanpoimijoiksi"

Hyviä uutisia marjastajille: Mustikkasadosta tulossa keskinkertaista parempi, hillan satonäkymät erinomaiset