Ympäristö

Seuraavaksi myrsky iskee Lounais-Suomeen – Aila tuivertaa hurjana, sähköt poikki yli 83 000 taloudesta

Aila-myrskyn painopiste on siirtymässä maan lounaisosaan ja läntiselle Uudellemaalle, minne tuulihuippu on tulossa alkuiltapäivällä.Ilmatieteen laitos kehottaa ihmisiä siirtymään sisätiloihin.
Juha Sinisalo
Aallonkorkeus on Selkämerellä noussut aamulla 5,4 metriin, eli laskennallisesti yksittäiset aallot voivat olla yli yhdeksänmetrisiä. Puita on kaatunut myös venesatamassa Raumalla.

Aila-myrskyn tuulennopeudet olivat puuskissa hirmumyrskyn luokkaa, kertoo Foreca-sääpalvelu.

Torstaiaamuun mennessä länsirannikolta sisämaahan edennyt myrsky on voitu luokitella ankaraksi.

Matalapaineen yhteydessä on mitattu hetkittäin hirmumyrskyn tuulennopeuksiin yltäviä puuskia ja sadetta on tullut kaatamalla.

Myrsky iskee iltapäivän ja illan aikana voimalla Lounais-Suomeen ja Länsi-Uudellemaalle, ja Ilmatieteen laitos kehottaa ihmisiä pysyttelemään sisätiloissa.

Sähkökatkoja on Energiateollisuuden häiriökartan mukaan yli 83 000 taloudessa.

Sähkökatkot keskittyvät Itä-Suomeen. Maakaapelointi on idässä harvemman asutuksen vuoksi vähäisempää, ja siksi alue on läntisempää Suomea alttiimpi katkoille, Energiateollisuus twiittaa sivullaan.

Hirmumyrsky on Ilmatieteen laitoksen tietosivulla kuvattu yleisnimitykseksi matalapaineelle, jossa 10 minuutin keskituulen nopeus on vähintään 33,0 m/s. Tämä raja voidaan ylittää niin trooppisissa hirmumyrskyissä kuin niin sanotuissa keskileveysasteiden hirmumyrskyissä.

Suomessa ei trooppisia hirmumyrskyjä esiinny pohjoisen sijainnin ja viileiden merivesien vuoksi. Sen sijaan meille tutuissa rintamarakenteen omaavissa matalapaineissa – kuten nyt Aila-myrskyssä – voidaan ajoittain ylittää puuskissa 33 m/s raja.

Torstaina aamukahdeksaan mennessä oli mitattu kovimmaksi keskituuleksi Rauman Kylmäpihlajalla 29,3 m/s. Kovimmaksi puuskaksi rekisteröitiin Pietarsaari Kallanilla peräti 35,3 m/s.

Tällaisia keskituulen nopeuksia ei juurikaan ole mitattu aiemmin Suomen merialueilla.

Ainoastaan tunturien huipuilla olevissa mastoissa on silloin tällöin mitattu vähintään 33 m/s lukemiin keskituulien osalta.

Merellä Suomen suurin keskituulen nopeus 32,5 m/s mitattiin Kökarissa 2.1.2019. Myös 31 m/s on mitattu muutamaan otteeseen kuten esimerkiksi Valassaarilla 25.2.1971 ja Korsnäsin Moikipäässä 15.12 1975 sekä 23.12.1975.

Myrsky jatkaa matkaansa halki Suomen torstain aikana.

Sadetta on kertynyt keskiviikon ja torstaiaamun aikana eniten Kajaanissa, jossa sadetta on tullut peräti 64,5 mm.

Juttua on päivitetty tuoreilla tiedoilla 17.9. klo 20:01

Lue myös:

Aila-myrsky on katkonut sähköt kymmeniltä tuhansilta – "Syyskuiseksi myrskyksi poikkeuksellisen voimakas"

Aila-myrsky repi Vaasassa puita nurin, rankkasateet vaikeuttavat puintien edistymistä – myrsky leviää kohti Etelä- ja Keski-Suomea

Juha Sinisalo
Myös puutarhoja reunustavat aidat ovat saaneet myrskystä siipeensä Raumalla.
Lue lisää

Ihmeellinen marraskuu: Juhannusruusu kukkii Konnevedellä – leuto sää jatkuu lähiviikot

"Sadetilanne ollut tänä syksynä poikkeuksellinen", asiantuntija sanoo – tuore marraskuun lämpöennätys voi mennä rikki jo perjantaina

Ainakin neljä ihmistä on kuollut taifuunin riepottelemilla Filippiineillä – tuulenpuuskat ovat puhaltaneet jopa 86 metriä sekunnissa

Lähes miljoona ihmistä on evakuoitu uuden taifuunin tieltä Filippiineillä – edellisestä hirmumyrskystä on vain viikko