Ympäristö

Tutkija: Omakotitalojen kodikas rutiini aiheuttaa Suomessa 200 ennenaikaista kuolemaa – "Jos haluat toimia ekologisesti, älä lämmitä puulla"

Tutkija Mikko Savolahden mielestä yhteiskunnan pitäisi järjestää pientaloasukkaille edullista ja ympäristöystävällistä lämmitysenergiaa, joka ei pohjaudu polttamiseen.
Markku Vuorikari
Mikko Savolahti kannustaa huolehtimaan, että tulisija on ajan tasalla ja sitä käytetään käyttöohjeiden mukaisesti.

Tutkija Mikko Savolahti Suomen ympäristökeskuksen (Syke) Ilmasto ja ilmansuojelu -ryhmästä varoittelee kodikkaana ja ekologisena pidetyn puunpolton terveys- ja ilmastohaitoista Syken Ratkaisuja-blogikirjoituksessaan.

"Pienhiukkaset heikentävät ilmanlaatua. Ne voivat aiheuttaa välittömiä hengitystieoireita ja altistaa myös kroonisille sairauksille. Alle 2,5 mikrometrin hiukkaset pääsevät kulkeutumaan ihmisen keuhkoihin, ja voivat aiheuttaa siellä matala-asteisen tulehduksen. Vakavimmillaan tulehduksesta voi seurata jopa sydänsairaus tai syöpä", tutkija kirjoittaa.

Puunpoltto voi heikentää ilmanlaatua erityisesti tiiviissä pientalovaltaisissa taajamissa.

Savolahden väitöstutkimuksen mukaan puun pienpoltto aiheuttaa Suomessa vuosittain 200 ennenaikaista kuolemaa.

Puunpoltto ei Savolahden mukaan ole hyväksi myöskään ilmastolle: "Tutkimuksessa, jossa huomioitiin kaikki tavallisista lämmitysmuodoista syntyvät, ilmastoon vaikuttavat päästöt, puulämmitys osoittautui 25 vuoden tarkastelujaksolla vähiten ilmastoystävälliseksi vaihtoehdoksi Suomessa."

"Puun korjaaminen polttoon sekä alentaa metsän hiilivarastoa että heikentää tilapäisesti puiden ja maaperän kykyä sitoa hiiltä."

Savolahden mukaan puun korjuun vaikutus hiilinielujen heikkenemiseen korostuu erityisesti muutaman vuosikymmen tähtäimellä.

Puulämmityksen suosiota selittävät erityisesti puun halpa hinta ja huoltovarmuus. Savolahden mielestä yhteiskuntaa pitäisi kehittää suuntaan, jossa pientaloasukkaille olisi tarjolla edullista ja ympäristöystävällistä lämmitysenergiaa, joka ei pohjaudu polttamiseen.

"Jos sinulla on mahdollisuus valita ja haluat toimia ekologisesti, valitse olla lämmittämättä puulla", Savolahti suosittelee.

Lisäksi kannattaa huolehtia, että tulisija on ajan tasalla ja sitä käytetään käyttöohjeiden mukaisesti.

"Savupiipusta tuleva paksu tai tumma savu on merkki huonosta palamisesta."

Lue lisää

Lukijalta: "Olisiko niin, että kyseessä on vain vihervasemmiston keino autioittaa maaseutua viemällä jälleen kaksi elinkeinoalaa syrjäseuduilta?"

Puusta on tehty saastuttaja

Juhannuskokosta voi vapautua jopa supermyrkkyjä – yliopistotutkija kertoo, mitä kokossa kannattaa polttaa ja mitä ei kannata

Ilman pienhiukkaset lisäävät kuolleisuutta – Helsingissä pitoisuudet ovat korkeammat kuin Tukholmassa