Ympäristö

HS: Eläinsuojeluyhdistys etsii lokinpoikasta vaatekaapissa pitävää lasta Hyvinkäällä

Nuorten keskuudessa leviää ilmeisesti nyt villitys, jossa linnunpoikasia viedään pesästä ja kuvataan sosiaaliseen mediaan.
Luonnossa näkyvät linnunpoikaset ovat harvoin orpoja. Kuvan lokinpoikanen ei tiettävästi liity tapaukseen.

Hyvinkäällä etsitään lasta, joka pitää vaatekaapissaan lokinpoikasta, kertovat Helsingin Sanomat verkkosivuillaan. Lokinpoikaselle on tehty oma tili TikTok -videopalveluun. Tilillä lokki on nimetty Alvariksi. Videoissa näytetään, miten sitä syötetään, ulkoilutetaan ja pestään.

TikTok on nuorten keskuudessa suosittu sosiaalisen median palvelu, jonne voi ladata erilaisia lyhyitä videoita.

Kyseessä on ilmeisesti laajempi trendi, jossa nuoret ovat ottaneet luonnosta linnunpoikasia ja muita eläimiä, ja kuvanneet niitä TikTokiin saadakseen lisää seurauksia ja tykkäyksiä.

Alvariksi ristityn lokinpoikasen TikTok-tilillä kerrotaan linnun olevan orpo. Näin kuitenkaan tuskin on, kertoo pääkaupunkiseudun eläinsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja Nella Muurinen HS:n jutussa.

Muurinen muistuttaa, että useat linnut jättävät poikasiaan yksin maastoon ruuanhaun ajaksi. Yksin maastossa oleva linnunpoikanen ei siis yleensä ole orpo. Hän muistuttaa lisäksi, että linnuilla on voimassa pesintärauha, ja terveiden poikasten ottaminen luonnosta on rikos.

Poikasten ottaminen pesästä on paitsi laitonta, poikaselle helposti myös kohtalokasta, sillä lapset tuskin osaavat hoitaa poikasia oikein. Ihmiseen tottuvat eläimet eivät myöskään välttämättä opi kaikkia luonnossa elämiseen tarvittavia taitoja.

Muurinen suositteleekin vanhempia kurkkaamaan lastensa vaatekaappiin siltä varalta, että sieltä löytyy lokin tai jonkin muun linnun poikanen. Lasten kanssa kannattaa hänen mukaansa myös puhua siitä, etteivät yksin maastossa liikkuvat linnunpoikaset yleensä ole orpoja, ja niiden vieminen pois emon hoteista satuttaa pahimmillaan sekä poikasta että emoa.

Mikäli linnunpoikasen lapsensa vaatekaapista löytää, kannatta ottaa yhteyttä eläimiä hoitavaan tahoon. Linnun palauttaminen emon luokse ei aina onnistu, sillä huonokuntoiseksi eron aikana mennyt poikanen voi kaivata erityishoitoa, eikä emo välttämättä enää huoli sitä.

Lue lisää

Vaikuttajan valta ja vastuu

”Sen jälkeen tuli kyynel silmään: Olo on keventynyt, kun olen saanut vihdoin puhuttua evakkoajoista” – Lotta ja pappa löysivät lauluharrastuksensa avulla sanat myös vaikeisiin aiheisiin

Kilpailu- ja kuluttajavirasto määräsi Hyvinkään alueen taksiyrittäjille uhkasakon kartellin vuoksi

Sosiaalinen media repii ihmisiä erilleen – "Digitaalisesti hoituvat asiat, muttei hoidu pää"