Ympäristö

Vuoden korkein lämpötila mitattu tänään Heinolassa ja Parikkalassa

Oulussa ja Rovaniemellä on voimakasta tuulta ja kuurosadetta
Roni Rekomaa
Lämpötila on tänään noussut 32,1 asteeseen, joka mitattiin Päijät-Hämeessä Heinolassa sekä Etelä-Karjalassa Parikkalassa neljän jälkeen iltapäivällä. Kuva Helsingin Vuosaaresta Aurinkolahden uimarannalta.

Lämpötila on tänään noussut 32,1 asteeseen, joka mitattiin Päijät-Hämeessä Heinolassa sekä Etelä-Karjalassa Parikkalassa neljän jälkeen iltapäivällä, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Iiris Viljamaa. Kyseessä on kuluvan vuoden korkein lämpötila.

Lähes samoihin lukemiin päästiin myös Lahdessa, jossa elohopea nousi 32 asteeseen.

Pohjoisin paikka, jossa lämpötila on tänään käynyt yli kolmenkymmenen asteen lukemissa, on Kajaanin lentoasema, jossa lämpötilaksi mitattiin 30,2 astetta.

"Salosta Ilomantsiin asti on tänään mitattu yli 30 astetta", kuvailee Viljamaa.

Hän lisää, että hyvin laajalti maan etelä- ja keskiosissa sekä Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun eteläisimmissä osissa on oltu 30 asteen lukemissa.

Tukalan helteisen sään lisäksi maanantaina saatiin voimakkaita sateita ja ukkosta muun muassa Oulun ja Rovaniemen seuduilla. Oulussa pelastuslaitos kertoi tuulenpuuskien aiheuttamista myrskytuhoista, ja vahingontorjuntatehtäviä oli kertynyt kello neljään mennessä iltapäivästä jopa 70 kappaletta.

Oulussa tuuli puhalsi puuskissa jopa 31,3 metriä sekunnissa. Sadetta Oulussa mitattiin 5 milliä tunnissa, kertoo Ilmatieteen laitos.

"Ajoittain on voinut tulla hyvin rankastikin vettä Oulussa", Viljamaa kertoo.

Hän lisää, että Pohjois-Pohjanmaan länsiosaan ja Etelä-Lappiin saatiin myös räväkkää ukkosta.

Lapin Pelastuslaitos kertoi Twitterissä, että rankkasateet aiheuttivat Etelä-Lapissa ja varsinkin Rovaniemellä useita tehtäviä rankkasateiden vuoksi. Lisäksi teillä on runsaasti vettä.

Viljamaa vahvistaa, että Lapin yllä oli yhtenäinen sadealue, joka oli eteläisemmässä Lapissa kuuroittaista. Rovaniemellä vettä satoi enimmillään 26 milliä tunnissa.

Voimakasta ukkosta ja pieniä sadekuuroja saatiin myös Päijät-Hämeestä Savoon ulottuneella alueella, Viljamaa lisää.

Ilmatieteen laitos kertoo, että lähipäivinä ukkosia on odotettavissa myös eri puolille maata. Ukkosiin liittyy paikoin voimakkaita puuskia ja rankkasadetta.

Lue lisää

Marko Mutanen lumoutui perhosista jo lapsena - nyt hän on tutkija, jolle työ ja harrastus kulkevat käsi kädessä: "Hyönteisten harrastaminen on melkein riippuvuutta aiheuttava juttu"

Netissä jaettavat "suloiset" kuvat herättivät eläinlääkärin huomion – kissojen ruokinnasta liikkuu yhä vääriä käsityksiä: "Ruokailu ei ole kissalle ryhmähenkeä vahvistava tapahtuma"

Oletko riskiryhmäläinen? Silloin yli 20-asteisessa merivedessä uimista suositellaan välttämään bakteerin takia – myös eläimille Itämeri voi olla riski

Saaristomeren lajikartoituksissa löytyi kymmenen uhanalaista lajia — erittäin uhanalainen kärsämökuoriainen elää yhä saaristossa