Ympäristö

83 prosenttia suomalaisista olisi valmis kulkemaan paikatuissa vaatteissa – tekstiilien vastuullisuus ja kestävyys kiinnostavat kuluttajia yhä enemmän

Tekstiiliteollisuuden aiheuttama ympäristökuorma on merkittävä. Ympäristökuormaa kasvattaa tekstiilien lyhyt käyttöikä.
Jaana Kankaanpää
Paras tapa pidentää vaatteen käyttöikää on sen huolellinen käyttö ja asianmukainen huolto.

Yhä useampi kuluttajista on huolissaan tekstiilien ympäristövaikutuksista, selviää tekstiilitoimintaa edistävän Finix-hankkeen sekä S-ryhmän yhteisestä kyselytutkimuksesta.

Suomen Osuuskauppojen Keskuskunnan (SOK) tiedotteen mukaan 83 prosenttia suomalaisista on valmis pidentämään vaatteen käyttöikää korjaamalla vaatetta. Hieman yli puolet vastanneista toivoisi vaatteiden korjauspalveluita ja olisi valmis maksamaan vaatteen korjauksesta.

Tutkimukseen vastasi 1903 täysi-ikäistä S-ryhmän asiakasomistajaa eri ikäryhmistä eri puolilta Suomea.

Suurin osa kyselyyn vastaajista kertoo itse korjaavansa vaatteensa. Korjauspalveluita kuitenkin kaivattiin: yli puolet vastaajista olisi kiinnostunut käyttämään vaatteiden korjauspalvelua.

Eniten kyselyssä toivottiin esimerkiksi talvitakin vetoketjun tai farkkujen repeämisen korjauspalveluita. Vastaajat olisivat valmiita maksamaan palveluista muutamia kymmeniä euroja.

Osa kuluttajista kuitenkin koki korjaamisen liian kalliiksi vaatteen hankintahintaan nähden.

Suomalaiskuluttajat haluavat lisätietoja vaatteiden laadusta ja materiaalin kestävyydestä ostohetkellä. Myös tietoa vaatteen elinkaaresta sekä vaikutuksista ympäristöön ja ihmisoikeuksiin kaivataan. Ympäristömerkkeihin luotetaan ja vaatteiden vastuullisuuden takaavia merkkejä toivotaan nähtäväksi ostosten yhteydessä.

Tekstiiliteollisuuden aiheuttama ympäristökuorma on merkittävä. Ympäristökuormaa kasvattaa tekstiilien lyhyt käyttöikä.

”Kestävän vaateteollisuuden näkökulmasta työolot ja ihmisoikeudet ovat tärkeitä. Oleellista on myös valitut raaka-aineet ja esimerkiksi raaka-aineiden kierrätettävyys. Vaatteen ympäristövaikutusten arvioinnissa myös vaatteiden käyttöiän pidentäminen on tärkeässä roolissa. Pitkään kestävät, laadukkaat materiaalit ovat tärkeä tekijä, mutta yhtä lailla vaatehuolto ja korjaaminen", kertoo professori Kirsi Niinimäki Aalto-yliopistolta ja Finix-tutkimushankkeesta.

”Vaatteiden vastuullinen ja kestävä käyttö ja elinkaaren pidentäminen on tällä hetkellä merkityksellisempää kuin koskaan aiemmin. Haluamme olla muutoksessa mukana ja auttaa asiakkaitamme, jotta kestävä tekstiilinkäyttö olisi helpompaa. Hyödynnämme tutkimuksen tuloksia kehitystyössämme”, kertoo vastuullisuuspäällikkö Senja Forsman-Katainen S-ryhmästä.

Lähes kaikki tutkimukseen vastanneista suomalaiskuluttajista tunnistavat, että paras tapa pidentää vaatteen käyttöikää on sen huolellinen käyttö ja asianmukainen huolto.

Ikäihmiset korostivat enemmän kuluttajan omaa vastuuta huolellisen käytön ja esimerkiksi hoito-ohjeiden noudattamisen kautta. Nuoremmat kuluttajat korostavat tuotteen kestävyyttä eli sitä, että vaate on suunniteltu ja valmistettu pitkäikäiseen käyttöön.

Lue lisää

Näin paljon suomalainen pyytää palkankorotusta – varsinkin naiset toivovat nykyistä avoimempaa puhetta palkoista, kertoo kysely

Kauppalehti: Tescon tuotteet poistuvat S-ryhmän osuuskauppojen hyllyiltä – brexit toi tullit ja Tesco sai tarpeekseen byrokratiasta

MT-kysely: Puolet äänestäjistä ei tiedä, mistä aluevaaleissa päätetään – 68 prosenttia aikoo silti äänestää tammikuussa

Valtaosa kesän hittituotteista ei yllätä, mutta yhden rakennustarvikkeen myynti yli kolminkertaistui vuoden takaisesta ja syy siihen on täysi mysteeri