Ympäristö

Perjantain alennusmyynneille tarjotaan myös kulutuskriittistä vaihtoehtoa – Älä osta mitään, kehottaa Luontoliitto, Matsmart neuvoo välttämään uuden ostamista ja suosittelee lainaamaan

Vaikka suomalaisten elämäntapojen ilmastovaikutuksia pitäisi rajusti leikata, kotitalouksien hiilijalanjälki on edelleen kasvussa.
Jaana Kankaanpää
Joulun alla järjestettävät Black friday -alennusmyynnit ovat rantautuneet Suomeen Yhdysvalloista.

Perjantaina alkavat jälleen Suomeen joitakin vuosia sitten rantautuneet Black friday -alennusmyynnit. Monessa kaupassa kulutusjuhlaa venytetään viikon mittaiseksi Black weekiksi.

Alennusmyyntien aiheuttama kulutuspiikki on myös kerännyt kritiikkiä.

Esimerkiksi Luonto-Liitto kehottaa ostoshuuman keskellä pohtimaan omaa kuluttamistaan: Mikä saa ostamaan ja miksi, ja millaisia vaikutuksia ostamisella on luontoon ja ilmastoon?

Perjantaina 26.11. vietetään myös Luonto liiton vuonna 1993 lanseeraamaa Älä osta mitään -päivää.

Järjestö huomauttaa, että vaikka suomalaisten elämäntapojen ilmastovaikutuksia pitäisi rajusti leikata, kotitalouksien hiilijalanjälki on edelleen kasvussa. Maailman ylikulutuspäivää vietettiin heinäkuun lopussa, mutta suomalaisten osuus maailman luonnonvaroista tuhlattiin jo huhtikuussa.

Lasten ja nuorten luontojärjestö muistuttaa tiedotteessaan myös paineista, joita mainonta luo nuorille:

"Osalla lapsiperheistä tai nuorista on hädin tuskin rahaa ruokaan ja vuokraan. Millainen paine syntyykään, kun mainonnalla luodaan mielikuvaa siitä, että tarvitset satoja euroja maksavat lenkkarit tai vyön ollaksesi tyylikäs, että kelpaat?"

Luonto-Liiton lohdullisempi viesti jouluostosten paineessa eläville kuuluu: "Halaa, hymyile ja anna aikaa. Korjaa, kierrätä, lainaa ja vuokraa. Kaikkea ei tarvitse omistaa."

Hävikkiruokaa myyvä Matsmart puolestaan listaa ohjeita, miten omasta ostoskäyttäytymisestä saa kestävää.

“Olisi ehkä epärealistista ajatella, että nyt me kaikki lopettaisimme kuluttamisen vaikkapa Black Fridaynä. Voisimmeko kuitenkin löytää kultaisen keskitien, jossa aitoon tarpeeseen ostettaisiin järkevämpiä ja ekologisesti kestävämpiä tuotteita, esimerkiksi käytettynä?”, maajohtaja Michaela Böckelman muotoilee tiedotteessa.

Uuden ostamista voi välttää muun muassa hyödyntämään ruokakaapin valmiita raaka-aineita. Käytettyjen tavaroiden suosiminen tekee ostoksista kestävämpiä.

"Nykypäivän kuluttaminen perustuu pitkälti uuden ostamiselle", tiedotteessa todetaan.

Vanhojen esineiden käyttöikää voi pidentää paikkaamalla ja korjaamalla rikkinäisiä vaatteita, kenkiä tai esimerkiksi kodinkoneita. Tavaraa kannattaisi Matsmartin mukaan ostaa vain aitoon tarpeeseen ja suosia silloinkin käytettyä.

Ostamista voi välttää myös lainaamalla ja vuokraamalla. Vaatteita voi lainata esimerkiksi kavereilta ja sukulaisilta.

Lue myös:

Yksi vuoden suurimmista kulutuspiikeistä tulee – perjantaina ostoksiin aiotaan käyttää keskimäärin 178 euroa

Lue lisää

Kirja-arvio: Kulutuksesta "kaiken" kertovasta kirjasta unohtuivat asuminen, liikkuminen ja syöminen

Laiskuus estää kirjailija Julia Thurénia kuluttamasta liikaa – viime jouluna hän sai lahjaksi suklaamuropaketin

Yksi vuoden suurimmista kulutuspiikeistä tulee – perjantaina ostoksiin aiotaan käyttää keskimäärin 178 euroa

Kauppa uskoo mustaan perjantaihin enemmän kuin joulupukkiin