Ympäristö

Maatilan hiirikissa päätyi löytöeläimenä kaupungin hoitolaan – "Olisi järkevämpää kysellä ensin omistajaa"

Vapaana kulkevan kissan omistaja kannattaa selvittää, ennen kuin vie eläintä minnekään, toivoo lypsykarjatilallinen.
Elina Henttulan perhealbumi
Elina Henttulan Mustikka-kissa kulkee vapaana jatkossakin. "Pöyristyttävää, että viljelijöitä aina syyllistetään siitä, etteivät eläimet saa käyttäytyä lajinmukaisesti. Kun ajattelee kissaa, mikä sen lajinmukainen tehtävä ja käyttäytyminen on?" Henttula kysyy.

Naantalin Velkualla karjatilaa pitävä Elina Henttula yllättyi torstai-iltana tiedosta, että perheen Mustikka-kissa majaili 45 kilometrin päässä kotoa Turun eläinhoitolassa.

Kissaa ei osattu vielä kaivata kotiin. Henttulan ystävä oli sattumalta nähnyt tutun kissan kuvan eläinhoitolan Facebook-sivulla.

Mustikka oli napattu kyytiin läheisestä Teersalosta, joka kuluu kissan tavanomaiselle kulkureitille. Venesatamapaikkakunnalla liikkuu kesäisin runsaasti matkailijoita, jotka eivät luonnollisesti osaa tunnistaa paikallisten tuntemia lemmikkikissoja.

Henttulan mukaan Mustikka kulkee kesät ulkona hiiriä pyydystäen. Se käy kotona syömässä, yleensä kotiväki näkee sitä noin kerran päivässä.

"Olen aina tottunut siihen, että kissat kulkevat vapaana, kun niillä on täällä ihan työtäkin. Mustikka ei ollut edes kadoksissa, niin kyllä ihmettelen, kuka edes viitsii nähdä vaivaa ja lähteä viemään sitä Turkuun."

Kissaa tuskin otettiin talteen loukulla. Mustikka on kesy, antaa ottaa syliin ja silittää. Eläin oli viety ensin eläinlääkäriin, sieltä se oli päätynyt eläinhoitolaan.

Se sai seuraavana päivänä Henttulan ystävältä kyydin kotiin. Vapauteen tottunut kissa ei selvästi ollut nauttinut matkustamisesta.

Henttula tietää, ettei hänen kissansa ole ainoa, joka päätyy turhaan löytöeläimeksi. Ystäväpiiristään hän tuntee tapauksen, jossa samaa lemmikkikissaa on pyydystetty ja viety talteen toistamiseen.

"Jättäisi ihmiset kissat vaan rauhaan. Jos selvästi nälkäinen, hylätty kissa hakee turvaa, se on eri juttu. Mutta on järkevämpää ensin kysellä ja selvittää omistajaa, ennen kuin lähtee viemään löytökissaa minnekään."

Henttula joutui maksamaan kissan ylläpidosta 27 euroa.

"Jotain vastinetta saatiin sentään rahalle: Kissa on eläinlääkärillä terveeksi todettu. Se oli tosin tiedossa muutenkin."

Henttula aikoo hankkia kissalle pannan, josta omistajatiedot löytyvät. Markkinoilla on pantoja, joista eläin pääsee vapaaksi, jos panta takertuu kiinni.

Järjestyslaki ei kiellä pitämästä kissaa vapaana taajamassakaan.

Omistajan on kuitenkin huolehdittava, että se ei pääse kytkemättömänä kuntopolulle, uimarannalle tai lasten leikkipaikalle, toriaikana torille tai urheilukentälle.

Vapaana kulkevan kissan haltuunotto on sallittua. Ensisijaisesti kissa pitäisi palauttaa omistajalleen. Jos omistaja ei ole tiedossa, eläimen voi viedä löytöeläintaloon. Niiden ylläpito on kuntien vastuulla.

Eläinsuojelulain mukaan löytöeläintä on säilytettävä 15 vuorokautta, jonka jälkeen kunnalla on oikeus myydä, muuten sijoittaa tai lopettaa eläin, jota omistaja ei ole hakenut. Usein kissat luovutetaan määräajan jälkeen yksityisille eläinsuojeluyhdistyksille.

Moni kissaansa noutava sanoo, että eläin ei ollut karannut, toteaa Turun eläinhoitolan eläintenhoitaja Susanna Koskinen.

"Ongelma on, että löytäjä ei voi tietää, onko eläin karkuri vai ei."

Ensisijaisesti omistajaa tulisi kuitenkin kysellä naapurustosta, ennen kuin sitä vie.

Eläinsuojeluyhdistysten liiton SEY:n selvityksen mukaan löytöeläintaloihin tuotujen kissojen määrä on laskenut jonkin verran 10 vuodessa. Noin 26 prosenttia kissoista päätyy takaisin omistajalleen. Osuus on noussut 10 vuodessa merkittävästi, mutta koiriin verrattuna kissoja palautuu omistajilleen vähän. Tilasto ei kerro, moniko löytökissoiksi luokitelluista eläimistä vietiin löytöeläintaloon ilman, että omistaja koki kissaa kadonneeksi.

Koskisen mukaan sosiaalinen media on helpottanut kadonneiden kissojen löytymistä.

Kissan hoitomaksu eläinhoitolassa on 13,60 euroa päivältä. Maksu on sama, vaikka kissa viettäisi hoitolalla vain tunnin. Joitain kissanomistajia maksu harmittaa.

"Meille se on sama työ, oli kissa meillä tunnin tai päivän. Häkki pestään ja desinfioidaan, petitarvikkeet ja kissan wc vaihdetaan uuteen joka kissan jälkeen, ei se ilmaista ole. Minä olisin onnellinen, jos joku on ottanut karkuteillä olevan kissani talteen ja saisin sen hoitomaksua vastaan takaisin. Pieni hinta siitä."

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Omistaja velvollinen huolehtimaan kissastaan

Kissaliitto varoittaa pentutehtailusta: "Tietämätön ihminen voi pahimmassa tapauksessa saada aikaan suuria terveydellisiä ongelmia"

Sosiaalinen media ja valistus edesauttavat löytöeläinten kotiinpaluuta – karanneita ja hylättyjä lemmikkejä joutuu löytöeläintaloihin aiempaa vähemmän