Bioenergia

Turvetuotannon alasajo vaarantaa Suomen huoltovarmuuden, sanoo Vapon toimitusjohtaja Vesa Tempakka Aarteen haastattelussa

Vapon toimitusjohtaja Vesa Tempakan mukaan puulla ei pysty kokonaan paikkaamaan energiaturpeen ja kivihiilen jättämää aukkoa.
Maria Miklas
”On ehdottomasti pidettävä huoli siitä, että korkea-arvoisten turvetuotteiden valmistaminen on mahdollista jatkossakin”, Vesa Tempakka sanoo.

Aarre haastatteli Vapon toimitusjohtaja Vesa Tempakkaa turvetuotannon tulevaisuudennäkymistä. Tempakka on ennen kaikkea huolissaan siitä, että turvetuotannon alasajo vaarantaa Suomen huoltovarmuuden, sillä turve on pitkään ollut huoltovarmuuspolttoaine.

”Ensi talvena turpeesta ei ole vielä pulaa, koska varastoja on jäljellä vuoden 2018 hyvältä turvetuotantokesältä. Seuraavana talvena pulaa jo on, sillä tulevana kesänä turvetta nostetaan murto-osa siitä mitä viime vuonna. Turpeen vähenemistä paikataan Suomessa pääosin polttamalla puuta ja tarvittaessa myös öljyä”, Tempakka sanoo.

”Puulle olisi tarvetta erityisesti eteläisemmän Suomen energialaitoksilla, mutta Etelä-Suomesta ei saada tarpeeksi haketta. Puuenergian, samoin kuin turpeen, poltto on paikallista. Kumpaakaan ei kannata kuljettaa kovin kaukaa maanteitse.”

Kasvuturpeen korvaaminen olisi Tempakan mukaan iso haaste. Kasvuturvetta käytetään muun muassa kasvihuonetuotannossa ja metsätaimien kasvualustana.

”Kasvu- ja kuiviketurpeet ovat osa ruokahuoltovarmuutta, ja Suomesta viedään kasvuturvetta huomattavia määriä muihin Euroopan maihin”, Tempakka sanoo.

Millä kasvuturpeen voisi korvata? Miten energiaturpeen käytön väheneminen vaikuttaa muiden turpeiden tuotantoon? Lue lisää Aarteen jutusta.

Lue lisää

Vapon pelko: "Kieltämällä turve viedään pohja myös tulevaisuuden turvejalostamoilta"

Turve on muutakin kuin vain energiaa

Vapo aikoo päättää uudesta aktiivihiilitehtaasta vielä tänä vuonna

Vapo myy metsiä ja soita 50 000 hehtaaria eli puolet maistaan