Bioenergia

Turvetuotannon alasajo vaarantaa Suomen huoltovarmuuden, sanoo Vapon toimitusjohtaja Vesa Tempakka Aarteen haastattelussa

Vapon toimitusjohtaja Vesa Tempakan mukaan puulla ei pysty kokonaan paikkaamaan energiaturpeen ja kivihiilen jättämää aukkoa.
Maria Miklas
”On ehdottomasti pidettävä huoli siitä, että korkea-arvoisten turvetuotteiden valmistaminen on mahdollista jatkossakin”, Vesa Tempakka sanoo.

Aarre haastatteli Vapon toimitusjohtaja Vesa Tempakkaa turvetuotannon tulevaisuudennäkymistä. Tempakka on ennen kaikkea huolissaan siitä, että turvetuotannon alasajo vaarantaa Suomen huoltovarmuuden, sillä turve on pitkään ollut huoltovarmuuspolttoaine.

”Ensi talvena turpeesta ei ole vielä pulaa, koska varastoja on jäljellä vuoden 2018 hyvältä turvetuotantokesältä. Seuraavana talvena pulaa jo on, sillä tulevana kesänä turvetta nostetaan murto-osa siitä mitä viime vuonna. Turpeen vähenemistä paikataan Suomessa pääosin polttamalla puuta ja tarvittaessa myös öljyä”, Tempakka sanoo.

”Puulle olisi tarvetta erityisesti eteläisemmän Suomen energialaitoksilla, mutta Etelä-Suomesta ei saada tarpeeksi haketta. Puuenergian, samoin kuin turpeen, poltto on paikallista. Kumpaakaan ei kannata kuljettaa kovin kaukaa maanteitse.”

Kasvuturpeen korvaaminen olisi Tempakan mukaan iso haaste. Kasvuturvetta käytetään muun muassa kasvihuonetuotannossa ja metsätaimien kasvualustana.

”Kasvu- ja kuiviketurpeet ovat osa ruokahuoltovarmuutta, ja Suomesta viedään kasvuturvetta huomattavia määriä muihin Euroopan maihin”, Tempakka sanoo.

Millä kasvuturpeen voisi korvata? Miten energiaturpeen käytön väheneminen vaikuttaa muiden turpeiden tuotantoon? Lue lisää Aarteen jutusta.

Lue lisää

Turveyrittäjät jakavat ämpäreitään Helsingin Kauppatorilla, korttelin päässä Elokapinallisista – "Yllätys on ollut, ettei moni tiedä, mitä turve on"

Aarre: Saarissa hakkaaminen ja puiden pois kuljettaminen on kallista – metsänomistajan puukauppatili jää pienemmäksi kuin mantereella

Suomessa myytyjen elintarvikkeiden kotimaisuusaste 72 prosenttia – siitä huolimatta Suomi on riippuvainen tuonnista

Energia- turpeen alasajo vähentää hiilinieluja