MMM esittää 384 karhun enimmäiskiintiötä syksyn jahtiin – ministeriön mukaan kasvava karhukanta mahdollistaa ennätyksellisen suuren kiintiön - Erä - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Erä

MMM esittää 384 karhun enimmäiskiintiötä syksyn jahtiin – ministeriön mukaan kasvava karhukanta mahdollistaa ennätyksellisen suuren kiintiön

Viime vuonna poikkeuslupia myönnettiin 313 ja vuonna 2018 kiintiö oli 355.
Lari Lievonen
Luonnonvarakeskuksen mukaan tulomuutto idästä Suomeen yhdessä korkean pentutuoton kanssa ovat ilmeisiä syitä siihen, miksi karhukanta näyttää vähentymättä kestävän selvästi korkeampaa metsästysverotusta kuin oletetaan.

Maa- ja metsätalousministeriö (MMM) ehdottaa karhun suurimmaksi sallituksi saalismääräksi 384 karhua. Kasvava karhukanta mahdollistaa aiempia vuosia suuremman kiintiön.

Poronhoitoalueelle esitetään 95 poikkeuslupaa, joista 20 länteen ja 75 itään. Muun Suomen lupien osuus olisi 289.

Luonnonvarakeskuksen arvion mukaan Suomessa on 2 300–2 500 karhua ennen vuoden 2019 metsästyskautta. Lukumäärä- ja pentuearvio on noin 14 prosenttia suurempi kuin vuoden 2018 arvio.

Alueellisesti kannan runsastuminen näyttää olleen voimakkainta Keski- ja Itä-Suomessa.

Luken mukaan tulomuutto idästä Suomeen yhdessä korkean pentutuoton kanssa ovat ilmeisiä syitä siihen, miksi kanta näyttää vähentymättä kestävän selvästi korkeampaa metsästysverotusta kuin oletetaan.

Asetus poikkeuslupien suurimmasta sallitusta määrästä on lausunnolla. Kiintiötä koskevat lausunnot on jätettävä 30.6. mennessä.

Viimeisen kolmen vuoden aikana poikkeuslupia on myönnetty aiempaa enemmän. Vuoden 2019 metsästyskiintiö oli 313 ja vuoden 2018 kiintiö oli 355.

Poikkeuslupien kohdentamisessa tulee huomioida hirvieläinkantojen tila ja muun muassa metsäpeurakannan turvaaminen Suomenselällä ja Kainuussa sekä eri alueiden vahinkokehitys, todetaan ministeriön muistiossa.

Lue lisää aiheesta:

Metsästyksen piti leikata vuonna 2012 alkanut karhukannan kasvu – odotusten vastaisesti kanta on kasvanut

Karhuja enemmän kuin koskaan aiemmin, arviolta 2 300–2 500 yksilöä koko Suomessa – kannan koko kasvoi yli 10 prosentilla viime vuoteen verrattuna

Lue lisää

Tukes myönsi poikkeusluvan porkkanakemppien torjunta-aineelle – sallittu jäämien enimmäismäärä nousee kymmenkertaiseksi

Naaraskarhun etukäpälään oli jäänyt Lieksassa pienpetopyyntiin tarkoitettu rauta – eläin jouduttiin lopettamaan, sen mukana kulkeneet erauspennut ovat nyt omillaan

Asiantuntija, joka ansaitsee kiitoksen

SLL Pohjois- Karjala,lopeta kiusanteko!