MT Hevoset: Voit lukea MT Hevoset -sisältöjä maksutta 8.2.2021 saakka.
Erä

Metsästäjäliiton Silpola: Peura-asiassa tulee löytää yhteinen valtakunnallinen linjaus tavoiteltavasta valkohäntäpeurakannan koosta

Maaliskuussa toiminnanjohtajana aloittanut Silpola nimeää piireistä tulleiden yhteydenottojen perusteella kentän ykköspuheenaiheeksi ja suureksi murheeksi suden.
Sanne Katainen
"Metsästys on kaikkia alan harrastajia yhdistävä tekijä, se yhteinen liima. Jaamme samanlaisen arvomaailman, vaikka harrastamisessa on eroavaisuuksia esimerkiksi maantieteellisten syiden takia", sanoo Jaakko Silpola.

Jaakko Silpola aloitti Metsästäjäliiton toiminnanjohtajana kesken koronakevään maaliskuun alussa. "Liiton piireissä kiertäminen ja paikallisten toimijoiden tapaaminen on jäänyt vähemmälle kuin toivoin."

Kentän ykköspuheenaiheesta hän on kuitenkin päässyt kärryille hyvin. Aihe on susi.

"Piireistä tulleiden yhteydenottojen perusteella susi on helppo nimetä suureksi murheeksi. Susitilanteesta pitää puhua, se ei ole muilta riista-aiheilta pois", hän painottaa.

Ensi töinään toiminnanjohtaja on ollut mukana laatimassa kansalaisaloitetta suden kannanhoidollisen metsästyksen aloittamiseksi yhdessä tuottaja- ja metsästyskoirajärjestöjen kanssa.

Silpola huomauttaa, että suden lisäksi edunvalvonnan asialistalla ovat muun muassa Euroopan unionin lyijyhauli- ja lyijyn totaalikieltoesityksiin vaikuttaminen, valkohäntäpeurakannan ja merihyljekantojen hoito.

Metsästysharrastuksessa hyvä yhteistyö maanomistajien kanssa on olennaista. Silpola pohtii, että metsästäjät ja maanomistajat näyttäytyvät riista-asioista käytävissä keskusteluissa joskus kahtena vastakkain olevana ryhmänä.

"On hyvä muistaa, että 40 prosenttia metsästäjistä omistaa myös metsää."

Joissain asioissa metsästäjien ja maanomistajien yhteisen näkemyksen löytäminen on vaikeampaa kuin toisissa. Tällä hetkellä kiivaimmin ratkaisua kaivataan peuratilanteeseen.

"Peura-asiassa tulee löytää yhteinen valtakunnallinen linjaus tavoiteltavasta valkohäntäpeurakannan koosta. Tästä voisi olla apua, kun ylitiheiden kantojen alueella Lounais-Suomessa mietitään ratkaisuja kannan pienentämiseen."

Silpola on harrastanut metsästystä 15-vuotiaasta asti. Hän on kolmen metsästysseuran jäsen ja yhdessä puheenjohtajana.

"Ajallisesti eniten aikaa käytän hirvijahtiin. Tulin tähän tehtävään rivimetsästäjänä, varmaankin 15 vuoden kokemus päätoimisesta edunvalvonnasta katsottiin eduksi."

Ennen Metsästäjäliiton pestiä Silpola työskenteli Vapolla edunvalvonnan erityisasiantuntijana. Hän on ollut myös Turveteollisuusliiton toimitusjohtaja sekä kansainvälisen tieteellis-teknisen International Peatland Society -yhteistyöjärjestön pääsihteeri.

"Edunvalvontatyötä ei tehdä vaatimuslistoja esittämällä, vaikka joskus on oltava hyvinkin ehdoton. On myös hyvä huomioida, että luonteva keskusteluyhteys johonkin tahoon ei tarkoita sitä, että asioista oltaisiin tahon kanssa aina samaa mieltä."

Järjestössä asiantuntemuksen ja argumentoinnin tukena on oltava kentän tuki. Silpola korostaakin, että liitossa kuullaan luottamushenkilöitä herkällä korvalla, kun annetaan esimerkiksi lausuntoja.

"Kannanotot ja lausunnot edustavat yhteistä näkemystä, ei vain toimihenkilöiden näkemystä. Isot edunvalvonnan linjaukset valmistellaan työvaliokunnassa, päätetään liittohallituksessa ja lausuntoihin kerätään kommentit piireistä."

Lue lisää

Petoaita tarjoaa torjuntatehon lisäksi mielenrauhaa ja paremmat yöunet, kertovat tilanpitäjät SusiLife-hankkeen kyselyssä

Dramaattinen susijahti Tohmajärvellä: Poikkeusluvalla metsästetty susi haavoittui, poliisi määräsi suurriistavirka-avun etsimään ja lopettamaan suden – aamulla lupa määrättiin täytäntöönpanokieltoon

Susipostia jälleen ministeriöön: kannanhoidollisen metsästyksen helpottaminen nyt Ylivieskan kaupunginhallituksen esityslistalla

Kapinen susi lopetettiin poliisin päätöksellä Varsinais-Suomessa – susi oli lähes karvaton