Erä

Susialoitetta käsiteltiin eduskunnassa – "Eivät ihmiset ymmärrä miten näin yksinkertainen asia on saatettu tällaiseen juridiseen konkeloon"

Lähetekeskustelussa käytettiin yhteensä 58 puheenvuoroa ja valtaosa niistä oli suden kannanhoidollista metsästystä kannattavia.
Petteri Kivimäki
Kuvituskuva Ähtärin sudesta.

Kansalaisaloitetta, joka ajaa susien kannanhoidollisen metsästyksen aloittamista ja susivahinkojen estämistä käsiteltiin tänään eduskunnan täysistunnon lähetekeskustelussa.

Keskustelussa käytettiin yhteensä 58 puheenvuoroa, joista valtaosassa kannatettiin aloitetta. Etenkin perussuomalaisten, kokoomuksen ja keskustan kansanedustajat osoittivat tukensa tavoitteelle aloittaa susien kannanhoidollinen metsästys.

Aloite lähetettiin maa- ja metsätalousvaliokunnan käsittelyyn.

"Susi herättää voimakkaita tunteita, mutta tässäkin asiassa ratkaisut tulee tehdä ilman isompia intohimoja kumpaankaan suuntaan. Asiassa on kuultava kaikkia osapuolia, mutta päätöksiä ei saa tehdä vain Helsingin kauramaitovyöhykkeellä asuvien ”musta tuntuu” -ajatuksen mukaan, vaan myös muun kentän ääntä on kuunneltava tarkalla korvalla ", totesi Ari Koponen (ps.).

Hän myös penäsi maa- ja metsätalousministeri Jari Lepältä (kesk.), miksi pantaseuranta ei jatkunutkaan, vaikka tämän vuoden helmikuussa ministeri oli vastannut kirjalliseen kysymykseen, että seurannan jatkuminen on tavoitteena.

"Toivottavasti puheet tästä kannanhoidollisen metsästyksen aloittamisesta eivät ole samanlainen tyhjä lupaus."

Leppä vastasi esittäneensä kaksi vuotta sitten lisämäärärahaa pannoitukselle. "Eduskunta hylkäsi tuon aloitteen, tuon lisämäärärahan, se ohjattiin muualle."

Useissa puheenvuoroissa tuotiin esiin metsästyskoirien menetykset susille, hirvijahdin vaikeutuminen susien takia sekä tuotantoeläinvahingot. Myös kankeaa byrokratiaa moitittiin, joka liittyy esimerkiksi poikkeuslupien saamiseen.

"Eivät ihmiset tätä käsitä, miten yksinkertainen asia on saatettu tämmöiseen juridiseen konkeloon, että se työllistää satoja ihmisiä vuodesta toiseen, ei pelkästään Suomessa, mutta myös Euroopan unionissa", kommentoi susitilannetta kokoomuksen kansanedustaja Markku Eestilä.

"Susikeskustelun suurin virhe on, että siinä tuijotetaan vain sutta ja jätetään kaikki muut yhteiskunnalliset vaikutukset, kuten ihmisten omaisuudensuoja ja vaje turvallisuudentunteessa merkityksettömiksi."

Vihreiden Jenni Pitko muistutti, että edellisen kerran kun suden kannanhoidollinen metsästys sallittiin, susikanta romahti, laumat hajosivat ja seurasi sekasorto.

"Metsästys tässä tilanteessa vaarantaisi uhanalaisen suden kannan suotuisan kehityksen ja saattaisi romahduttaa koko kannan. "

Tiina Elon (vihr.) mielestä ihmisen ei pidä horjuttaa lajien muodostamien monimutkaisten ekosysteemien tasapainoa.

"Ymmärrän ihmisten huolta. Tärkeintä onkin nyt löytää kestävät ratkaisut ihmisen ja suden rinnakkaiseloon."

Lue lisää:

50 000 allekirjoitusta kasassa – suden kannanhoidollista metsästystä vaativa kansalaisaloite keräsi vaadittavat allekirjoitukset kuudessa päivässä

Lue lisää

MTK:n valtuuskunta kokoontuu Seinäjoella erikoisjärjestelyin – ministeri Leppä vaatii kuntapäättäjiä lopettamaan hakkeen tuonnin

Juvalla 14 villisikaa saaliiksi yhdestä passituksesta – eläimet osoittivat vaarallisuutensa metsästyskoirille, sillä yksi kolmesta jahtiin osallistuneesta koirasta haavoittui

Kuuluuko susi Suomen luontoon?

Ammutaanko kokonaisia susilaumoja vai susiyksilöitä? – kannanhoidollisen metsästyksen toteutustavasta pitää keskustella jo nyt, vaatii MTK:n edustaja