Erä

Minne susihavainnoista pitää ilmoittaa? Itä-Suomen poliisi opastaa ja ennakoi lumen lisäävän susien pihavierailuhavaintoja

Poliisi muistuttaa, että suden karkottaminen omatoimisesti hoidetusta pihapiiristä tai laitumelta sutta vahingoittamatta on sallittua.
Miska Puumala
Poliisi muistuttaa, että suden karkottaminen omatoimisesti hoidetusta pihapiiristä tai laitumelta sutta vahingoittamatta on sallittua.

Syksyn mittaan poliisille on tehty useita ilmoituksia susista, jotka liikkuvat ihmisasetuksen lähellä tai ovat aiheuttaneet kotieläinvahinkoja, tiedottaa Itä-Suomen poliisi.

"Kun lumi tulee maahan jäädäkseen, luultavasti myös havainnot susien tekemistä pihavierailuista lisääntyvät."

Runsas lumimäärä voi vaikeuttaa myöhemmin talvella susien liikkumista ja ruoan etsintää, jolloin ne liikkuvat lähemmäs ihmisasutuksia etsimään ravintoa, tiedotteessa ennakoidaan.

Pääsääntönä on, että huolta tai mahdollista uhkaa aiheuttavasta sudesta ilmoitetaan riistanhoitoyhdistyksen petoyhteyshenkilölle. Uhkaa tai vakavaa vaaraa aiheuttavasta sudesta ilmoitetaan hätäkeskukseen.

Samat ohjeet koskevat kaikkia muitakin suurpetoja, kuten karhuja, ilveksiä ja ahmoja.

Susien pihavierailut ovat luonteeltaan hyvin erilaisia. Kaikkiin susien pihavierailuihin ei liity välitöntä hengen, terveyden tai omaisuuden vaaraa, koska kaikilla reviirialueilla ja niiden ulkopuolella sudet saattavat yksittäisiä kertoja kulkea lähellä ihmisasutusta.

Piha-alueella tarkoitetaan asuin- tai tuotantorakennusten muodostamaa hoidettua aluetta.

Poliisi muistuttaa, että suden karkottaminen omatoimisesti hoidetusta pihapiiristä tai laitumelta sutta vahingoittamatta on sallittua.

Jos susi käy esimerkiksi koiran kimppuun, kyseeseen voi tulla pakkotila, josta säädetään rikoslaissa. "Omaisuuttaan saa hyökkäystilanteessa puolustaa, kunhan pakkotilalainsäädännön edellytykset täyttyvät."

Yhteys petoyhdyshenkilöön: yhteystiedot löytyvät riista.fi -sivuilta)

· Havaitset suden jäljet hoidetulla piha-alueella tai sen välittömässä läheisyydessä.

· Havaitset suden hoidetulla piha-alueella, mutta se poistuu heti paikalta ihmisen havaittuaan.


Yhteys hätäkeskukseen (112)

· Susi on hoidetulla piha-alueella eikä poistu, tai jää kiertelemään lähiympäristöön.

· Susi yrittää lähestyä ihmistä, ei väistä ihmistä tai käyttäytyy muutoin ihmistä kohtaan pelottomasti.

· Susi aiheuttaa tai yrittää aiheuttaa henkilövahingon, tai yrittää käydä kotieläimen kimppuun.

· Susi on loukkaantunut tai sairas.

· Susi on osallisena liikenneonnettomuudessa.

· Susi on aiheuttanut merkittävän koti- tai tuotantoeläinvahingon.

Yhteys maaseutuelinkeinoviranomaiseen (yhteystiedot löytyvät kotikuntasi internet-sivuilta)

· Susi on tappanut metsästyskoiran tai laitumella olevan lampaan tai naudan.

Lue lisää

Dramaattinen susijahti Tohmajärvellä: Poikkeusluvalla metsästetty susi haavoittui, poliisi määräsi suurriistavirka-avun etsimään ja lopettamaan suden – aamulla lupa määrättiin täytäntöönpanokieltoon

Susipostia jälleen ministeriöön: kannanhoidollisen metsästyksen helpottaminen nyt Ylivieskan kaupunginhallituksen esityslistalla

Kapinen susi lopetettiin poliisin päätöksellä Varsinais-Suomessa – susi oli lähes karvaton

Suden kannanhoidollisessa metsästyksessä Ruotsissa on ammuttu yhteensä 17 sutta – yhdellä susireviirillä tavoitellaan kaikkien susien tappamista