Erä

Kunnat lähtivät innolla kilvoittelemaan eräkulttuurimuseosta – tulevan museon sijainti on vielä avoin

”Tavoitteena on kansainvälisesti vetovoimainen, kunnianhimoinen ja yhteiskunnallisesti vaikuttava paikka, missä pääsee tutustumaan ja kokemaan Suomen erä- ja luontokulttuuria."
Pentagon Design Oy
Eräkulttuurikeskuksen ilmeestä on jo tehty hahmotelmia.

Suomeen aiotaan rakentaa kansallisesti ja kansainvälisesti merkittävä erä- ja luontokulttuurimuseo. Museon tarkoituksena on olla keskus, jossa voi kokea, mitä ovat luonnon virkistyskäyttö ja kestävä hyödyntäminen, hanketta kuvaillaan tiedotteessa.

Tavoitteena on saada museolle 100 000 kävijää vuodessa ja viiden miljoonan euron vuotuiset aluetaloudelliset vaikutukset.

Hankkeen taustalla ovat Suomen Metsästysmuseo ja Suomen Kalastusmuseoyhdistys. Ne käynnistivät hankkeen uuden museon aikaansaamiseksi tämän vuoden alussa maa- ja metsätalousministeriön erityis­avustuksella sekä opetus- ja kulttuuriministeriön ja Museoviraston tukemana.

Nyt hanke on edennyt vaiheeseen, jossa selvitetään, mihin kuntaan Suomen eräkulttuurimuseo perustetaan.

Halukkaiden kuntien tulee perustella kiinnostuksensa tammikuun 2021 loppuun mennessä. Pelkät perustelut kiinnostukselle eivät kuitenkaan riitä, vaan samalla on esiteltävä ehdotus museon tiloiksi, näkemys vierailijapotentiaalista, alueen tarjoamat resurssit ja synenergiaedut museolle sekä alustava valmius museohankkeen rahoittamiseksi.

Kuntien kiinnostus on ollut suurta museota kohtaan. Hankkeen tiedotustilaisuudessa oli osallistujia 43 kunnasta ja edustettuina olivat kaikki Suomen maakunnat.

Enintään neljä kuntaa valitaan jatkosuunnitteluun.

”Tavoitteena on kansainvälisesti vetovoimainen, kunnianhimoinen ja yhteiskunnallisesti vaikuttava paikka, missä pääsee tutustumaan ja kokemaan Suomen erä- ja luontokulttuuria. Isäntäkaupungilleen tämä on elinvoima- ja kilpailukykyasia”, uuden museohankkeen projektipäällikkö Timo Kukko sanoo.

Hän uskoo, että museosta tulee kansainvälisesti merkittävä kulttuurikohde.

Lue lisää

Metsästäjäliitto: "Suomalainen eräkulttuuri ja siihen olennaisesti kuuluva koirametsästys kokivat kolauksen KHO:n susipäätöksen myötä"

Ikiaikainen tavoite erämuseon perustamiseksi etenee – metsästysmuseo toimii jo Riihimäellä, kalastusmuseo Suomesta puuttuu kokonaan

Dramaattinen susijahti Tohmajärvellä: Poikkeusluvalla metsästetty susi haavoittui, poliisi määräsi suurriistavirka-avun etsimään ja lopettamaan suden – aamulla lupa määrättiin täytäntöönpanokieltoon

Uusi kotimainen koiranruokatehdas on nyt käynnistynyt – perustaja on munantuottaja ja pääraaka-aineena kanamuna