Erä

Hallinto-oikeus asetti Tohmajärven sudenkaatoluvan tänään toimeenpanokieltoon – susi ehdittiin ampua jo eilen

Metsästäjien eilinen nopea toiminta mahdollisti riistakeskuksen myöntämän poikkeusluvan käytön.
Markku Vuorikari
Kaatolupaa puidaan vielä byrokratian rattaissa, vaikka susi ehdittiin jo kaataa. Arkistokuva.

Tohmajärven pihasusien metsästys sai tänään jälleen uusia käänteitä. Tiistaina myönnetystä poikkeusluvasta yhden suden kaatoon oli jälleen tehty valitus, ja Itä-Suomen hallinto-oikeus asetti luvan toimeenpanokieltoon. Oikeus antoi välipäätöksen asiasta tänään torstaina 31.12.2020 aamulla.

Käytännössä oikeuden päätöksellä ei ollut enää merkitystä, sillä susi ehdittiin ampua Tohmajärvellä jo eilen. Poikkeuslupa oli siten voimassa vain yhden päivän eli keskiviikon.

Jos susi on jo ammuttu ja sen jälkeen asetetaan toimeenpanokielto, mitä sen jälkeen tapahtuu?

"Tästä tulee normaali oikeustarkastelu. Hallinto-oikeudelta tulee riistakeskukselle lausuntopyyntö ja vastaamme siihen. Myöhemmin oikeudelta tulee päätös, oliko meidän tekemämme poikkeuslupapäätös lainmukainen", selvittää Suomen riistakeskuksen julkisten hallintotehtävien päällikkö Sauli Härkönen.

Joka tapauksessa metsästyslupaa hakenut ja sen saanut taho on toiminut täysin oikein. Susi kaadettiin sinä päivänä, kun lupa oli voimassa.

Tohmajärveläisten nopea toiminta mahdollisti viime aikoina myönnetyistä luvista ainoan jahdin. Kaikista muista myönnetyistä poikkeusluvista on valitettu ja metsästys on estynyt oikeuden asettaman toimeenpanokiellon vuoksi.

"Poikkeuslupa on voimassa vain 21 vuorokautta, joten käytännössä hallinto-oikeudet eivät ehdi käsitellä asioita niin nopeasti, että myönnetyllä luvalla metsästäminen olisi enää mahdollista", Härkönen toteaa.

Tosin hallinto-oikeus voi harkitessaan uudella ratkaisulla kumota täytäntöönpanokiellon.

Tohmajärvelle haettiin ja myönnettiin jo ennen joulua lupa koko susilauman kaatamiseen, mutta se lupa asetettiin myös toimeenpanokieltoon valituksen seurauksena.

Lue myös:

"Lupasusi on nurin" – Lupa yhden tohmajärveläispihoissa vierailleen suden kaatoon tuli voimaan tänään, susi kaadettiin saman tien

"Tilanne on erittäin akuutti" – Tohmajärvellä odotetaan metsästyksen ratkaisevan susien pihakäyntejä, mutta valitusruljanssi on saanut pyynnin junnaamaan paikallaan

Lue lisää

Dramaattinen susijahti Tohmajärvellä: Poikkeusluvalla metsästetty susi haavoittui, poliisi määräsi suurriistavirka-avun etsimään ja lopettamaan suden – aamulla lupa määrättiin täytäntöönpanokieltoon

Susipostia jälleen ministeriöön: kannanhoidollisen metsästyksen helpottaminen nyt Ylivieskan kaupunginhallituksen esityslistalla

Kolmen ahman tappamiseen myönnettiin poikkeusluvat Kainuuseen ja Lappiin

Kapinen susi lopetettiin poliisin päätöksellä Varsinais-Suomessa – susi oli lähes karvaton