Erä

"Koulubussia odottaneet lapset pakenivat paikalta läheiseen taloon" – joka kolmas Suomen susi elää jälkilaskennan perusteella Satakunnan ja pohjalaismaakuntien liepeillä

Juuri valmistunut Satakunnan ja pohjalaismaakuntien suurpetojen lumijälkilaskenta kertoo, että edellisvuotisiin havaintoihin verrattuna ilveksen ja susien havainnot lisääntyivät. Ahmojen havainnot pysyivät lähes ennallaan.
Jukka Pasonen
Pohjanmaalta Pohjois-Satakuntaan yltävällä hirvitalousalueella susihavainnot ovat lisääntyneet.

Juuri valmistunut suurpetojen jälkilaskenta kertoo, että Pohjanmaalta Pohjois-Satakuntaan yltävällä hirvitalousalueella (Rapo-Po3) ilveksen ja susien havainnot lisääntyivät edellisvuotisiin verrattuna. Alueella elää varsin runsas kauris- ja peurakanta, mikä selittää petojen määrää.

”Susien määrä on hyvässä kasvussa. Jos sitä vertaa Luonnonvarakeskuksen (Luke) laatimaan koko Suomen laajuiseen minimikanta-arvioon, joka on tieteellisesti todistettu susikannaksi maaliskuussa, oli tällä laskenta-alueella laskentahetkellä yli 30 prosenttia Suomen susista”, kertoo Kauhajoen riistanhoitoyhdistyksen puheenjohtaja Jarkko Latvanen.

Hänen mukaansa susitiheys on Kurikkaan kuuluvassa Jurvassa tänä keväänä ennätyksellinen. Siellä elää havaintojen perusteella 10–14 yksilöä laumassa, jossa on vielä toistaiseksi mukana vanhoja pentuja.

Alueelta kerätyt dna-näytteet ja jälkilaskenta näyttävät Latvasen mukaan käyvän hyvin yhteen lauman koon kanssa.

”Enempää ei mahdu yhdelle reviirille. Maaliskuussa ralli alkaa, kun alfa-yksilöjen parittelukausi alkaa ja edellisvuoden pentuja erkaantuu keväällä sisämaan ja pohjoisen suuntaan”, Latvanen sanoo.

Tammikuun puolivälissä tehty laskenta onnistui erinomaisesti. Uutta lunta satoi viikon aikana kahdesti ennen laskentaa.

Pihakäyntejä on seudulla paljon, mutta riista-aidat ovat pitäneet vahingot tiloilla pieninä. Metsästyskoiria on jouduttu yhteenottojen jälkeen viemään eläinlääkärille paikattavaksi.

Koulukuljetuksia on lisätty vilkkaimmilla susikeskittymillä, kun huoli lasten turvallisuudesta on kasvanut.

Latvanen kertoo tapauksesta Kurikassa, kun lauma susia jolkutteli tiellä kohti koulubussia odottavia lapsia, jotka pakenivat paikalta läheiseen taloon. Virkavalta hälytettiin paikalle apuun.

”Kolme vuotta sitten tuli soittoja susista päivittäin, mikä teki siitä lähes täyspäiväistä työtä. Olemme kannustaneet kaikkia ilmoittamaan tapauksista, jotta saamme kirjattua tietoja Tassu-järjestelmään.”

Latvanen pitää pienenä takaiskuna poliisin vuodenvaihteessa muuttunutta toimintaohjetta, jonka mukaan suden pitää käyttäytyä uhkaavasti ennen kuin se voidaan suurriistavirka-apua käyttämällä häätää välittömästi pihasta.

”Ei susi ole tyhmä, tilanteeseen pitää pystyä puuttumaan saman tien, jotta eläin oppii. Jos lauma menee kilometrien päähän ja vasta sitten ajetaan ylös, oppi jää niiltä saamatta.”

Jälkilaskenta kertoo metsästyskoirien omistajille, millä alueella on petohavaintoja ja mahdollisia uusia laumoja. Karjankasvattajat voivat valmistautua seuraavaan laidunkauteen esimerkiksi anomalla petoaitatarvikkeita Riistakeskukselta.

Asukkaille ja lapsiperheille välittyy tieto siitä, millä alueilla saattaa tavata susia liikkuessaan maastossa tai kylänraitilla. Kunnille raportti antaa tietoa koulukyytien järjestämistä varten.

Riistanhoitoyhdistysten suurpetoyhdyshenkilöt varmistivat noin 600 metsästäjän jälkilöydöt ja kappalemäärät. Samalla käytiin tarkistamassa sekä mittaamassa ilmoitetut jäljet ja tallentamassa havainnot Tassuun.

Laskennan tuloksena susien lukumääräksi tuli 74. Ilveshavaintoja oli 66, joista pentueita oli kahdeksan. Ahmahavaintoja saatiin yhdeksästä yksilöstä.

Juttua muokattu 6.2.2021 kello 10.46: poistettu Vesa Ruusilan kommentti, koska se ei liittynyt jutussa kerrottuun laskentaan vaan koski aikaisemmin tehtyä laskentaa.

Lue lisää:

Kuhmon susilupaa ei asetettu täytäntöönpanokieltoon – luvasta valitti Luonnonsuojeluliitto Tapiolan paikallisyhdistys

Poliisi määräsi kolmijalkaisen suden lopetettavaksi: "Eläimen kulkeminen on hankalaa ja se liikkuu pihoilla sekä auratuilla teillä"

Lue lisää

Susi piinaa ravihevosia Limingassa – ”Kyllä peto nyt turhan lähelle tulee”

Susiuutisessa äänessä ovat usein poliisi ja tutkija – "Susiuutisen tutkiminen on paljastanut enemmän meistä ihmisistä kuin sudesta itsestään"

Susien ulostenäytteitä kerätty DNA-analysointia varten jo vajaa 700 – Tohmajärvellä näytteitä etsi MMM:n, Riistakeskuksen ja Luonnonvarakeskuksen väki

Luonto-Liitto: "Sudentappoluvat ylläpitävät toivetta sudettomasta maaseudusta" – luontojärjestöt vaativat Euroopan komissiota puuttumaan Suomen susipolitiikkaan