Erä

Kuhmon susilupaa ei asetettu täytäntöönpanokieltoon – luvasta valitti Luonnonsuojeluliitto Tapiolan paikallisyhdistys

Pohjois-Suomen hallinto-oikeus katsoi, että täytäntöönpanon keskeyttämiselle ei ollut aihetta, sillä luvan perusteena oli yleisen turvallisuuden kannalta pakottava syy.
Markku Vuorikari
Kuvituskuva Ähtärin eläinpuistosta.

Suomen Riistakeskus myönsi Kuhmoon poikkeusluvan yhden suden kaatamiseksi 28.1. toistuvien pihakäyntien takia. Luonnonsuojeluyhdistys Tapiola Pohjois-Savo – Kainuu ry valitti luvasta ja vaati myös täytäntöönpanon keskeyttämistä.

Pohjois-Suomen hallinto-oikeus antoi asiassa eilen välipäätöksen. Oikeus katsoi, ettei täytäntöönpanon keskeyttämiselle ollut aihetta, sillä luvan perusteena oli yleisen turvallisuuden kannalta pakottava syy.

Kuhmoon oli haettu jo kaksi kertaa aiemmin sekä kahdelle että viidelle sudelle turvallisuusperusteista poikkeuslupaa. Aiemmat hakemukset oli hylätty.

Hakuprosessin yhteydessä Suomen riistakeskuksen edustaja teki katselmuskäynnin talolle, missä sudet ovat toistuvasti vierailleet.

Katselmuksen mukaan pihapiiri on siisti, eläimet sisällä uudessa tuotantorakennuksessa, talon koira on häkissä asuinrakennuksen läheisyydessä ja tilan jätehuolto sekä raatojen hävitys toteutettu asianmukaisesti ohjeitten mukaan. "Petoeläimiä houkuttelevia seikkoja ei havaittu."

Poikkeuslupa yhden suden ampumiseen on voimassa 18.2. asti.

Lue lisää aiheesta:

Luontojärjestön valitusoikeuteen on otettu kahdesti kantaa korkeimmassa hallinto-oikeudessa – "Valittamisessa on oltava vastuullinen, järjestelmää ei ole tarkoitettu kiusantekoon"

Luonnonsuojeluliitto Tapiolan mukaan susilupia koskevien valitusten tavoitteena on saada riittävästi oikeuskäytäntöä – ”Valitus ei ole automaatio, vaan aina tapauskohtainen"

Haapajärven susiluvasta valitettiin – yksityishenkilö ja luonnonsuojeluyhdistys Tapiolan paikallisyhdistykset vaativat täytäntöönpanokieltoa ja päätöksen kumoamista

Tohmajärven susilauman tappoluvasta kirjattiin tänään valitus Itä-Suomen hallinto-oikeuteen – valittaja on luonnonsuojeluyhdistys Tapiola Karelia

Lue lisää

Sudenkaatoluvista EU:lle kirjelmöineen Sirpa Pietikäisen mukaan vaihtoehtoisia ratkaisuja metsästykselle ei ole käytetty – "Ei minulla ole oikeutta päättää, ammunko fasaanin pihastani siksi, kun en siitä tykkää"

"En pahastuisi, jos siirtyisi seuraaviin tehtäviin", "EU:n puuttuminen eläinkuljetuksiin on hyvä" – tällaisia kommentteja meppi Pietikäisen työ kirvoitti

Luonnonvarakeskuksen työntekijät välttyvät susipannoituksia koskevilta syytteiltä – syyttäjä ei löytänyt perusteita syyllisyyden tueksi

Petturisyytökset EU:n metsä-äänestyksissä kirpaisivat europarlamentaarikko Sirpa Pietikäistä: "Sanomisiani vääristeltiin ja höystettiin isänmaan petturuudella"