Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Erä

Saimaan kalastusrajoituksista kiistely kismittää vesialueen omistajia: "Verkkokalastus loppuu ennen kuin norpat"

Saimaannorpan suojelu on tällä hetkellä vesialueiden omistajien varassa. Verkkokalastusta rajoittava asetus raukesi keskiviikkona, eikä hallitus ole saanut sovittua uudesta.
Saara Lavi
Saimaalla ei ole tällä hetkellä voimassa kalastusta rajoittavaa asetusta. Yli 150 osakaskuntaa ja muuta vesialueen omistajaa ovat kuitenkin jo sopineet uuden asetusluonnoksen mukaisista kalastusrajoituksista vapaaehtoisesti.

Vesialueiden omistajien vastuu saimaannorpan suojelusta kasvoi, kun Saimaalla kalastusta rajoittanut asetus raukesi keskiviikkona.

Valtaosa kalastusrajoituksista on kuitenkin tähänkin asti tehty vapaaehtoisen sopimisen kautta. Osakaskunnat ovat myös valmiita jatkamaan sopimuksia.

”Yhteishenki on se, että norppaa suojellaan, mutta myös vesialueiden omistajien mielipide pitäisi ottaa jollain tavalla huomioon päätöksenteossa”, korostaa Mikkolanniemen osakaskunnan esimies Sauli Tiainen Pihlajavedeltä.

Edellisellä viiden vuoden sopimuskaudella vapaaehtoiset sopimukset kattoivat lähes 90 prosenttia asetusalueesta. Lisäksi sen ulkopuolella solmittiin vapaaehtoisia sopimuksia.

Pohjois-Savon ely-keskus ja vesialueen omistajat ovat valmistautuneet solmimaan kalastusrajoitussopimuksia jo helmikuusta lähtien.

Yli 150 osakaskuntaa ja muuta vesialueen omistajaa ovat jo päättäneet kalastusrajoituksista vuosikokouksissa koronatilanteesta huolimatta. Nämä saimaannorppaa suojelevat rajoitukset ovat astuneet voimaan 15.4. alkaen. 

”Olemme päättäneet sopia ministeriön asetusehdotuksen mukaisista rajoitustoimista ja suositamme lisäksi verkkojen ankkuroimista rajoitusajan ulkopuolella”, Tiainen lisää.

Uuden asetuksen valmistelu hallituksessa on yhä kesken, sillä kalastusrajoitusten pituudesta ei ole päästy yksimielisyyteen.

Verkkokalastus on tähän asti ollut kiellettyä Saimaan kalastusrajoitusalueella 15.4.–30.6. lukuun ottamatta muikkuverkkoja. Vihreät haluaisi pidentää kieltoa heinäkuun loppuun. Samoilla linjoilla ovat ympäristöjärjestöt.

Syytökset ja vaatimukset kalastajia kohtaan tuntuvat Tiaisesta epäoikeudenmukaisilta. "Verkkokalastus loppuu ennen kuin norpat", hän arvioi.

Osakaskunnat ovat osallistuneet jo kymmenen vuoden ajan aktiivisesti niin norppien keinopesien tekemiseen kuin poikaslaskentaan.

"Tänäkin keväänä ajoin 150 kilometriä pesälaskennassa potkurilla. Paikallisten mielestä hybridikopterien ja moottorikelkkojen käyttäminen pesälaskennassa ei ole suotavaa", Tiainen huomauttaa.

Lausunnoilla käyneessä asetusluonnoksessa rajoitusaika pysyi ennallaan, mutta rajoitusalueeseen esitettiin laajennuksia norpan uusille levinneisyysalueille.

Noin 80 prosenttia lausunnon antajista kannatti luonnosta. Myös vesialueiden omistajat olisivat Tiaisen mukaan olleet valmiita hyväksymään luonnoksen.

"Osakaskuntamme alueella on ollut yksi lahtivesi vapaana. Nyt osa siitä menee asetuksen kalastusrajoitusten piiriin."

Vaikka rajoituksista sopiminen sujui tällä kertaa suht kivuttomasti, on osakaskunnalla ollut myös huonoja kokemuksia.

"Meidän vaatimuksiimme ei ole kertaakaan suostuttu. Yhtenä sopimuskautena olisimme halunneet, että lahtivesi jää kalastuksen piiriin. Kun emme antaneet niitä rajoitusten piiriin vapaaehtoisesti, otettiin ne asetuksella, eikä saatu mitään korvauksia."

Lue myös:

Leppä vetoaa Saimaan asukkaisiin: "Jättäkää verkot naulaan ja turvatkaa saimaannorpan suojelu" – verkkokalastusta rajoittava asetus viivästyy

Lue lisää

Leppä vetoaa Saimaan asukkaisiin: "Jättäkää verkot naulaan ja turvatkaa saimaannorpan suojelu" – verkkokalastusta rajoittava asetus viivästyy

Saimaalla olisi erityinen tarve norppaturvalliselle jokamiehen rysälle – uusi asetus kalastusrajoituksista annetaan ennen huhtikuun alkua

Kokoomuksen kansanedustaja haluaa suojella saimaannorppaa myös heinäkuussa: ”Kuuttien henki ei voi olla kiinni muutamista äänekkäistä vastustajista"

"Halaisin, jos ei olisi koronarajoituksia", totesi Juha "Norppa"-Taskinen kalastajapuolen ehdotukseen Rantasalmella