Erä

Kalastus parantaa mielen hyvinvointia – yli neljäsosa suomalaisista kertoo saaneensa kalastuksesta apua ahdistukseen

Suomen vapaa-ajan kalastajien teettämässä tutkimuksessa vain vajaa neljännes ei uskonut, että kalastuksella voisi olla henkistä hyvinvointia parantava vaikutus.
Juha Harju
Kalastus auttaa irrottautumaan kiireellisestä päivärytmistä.

Kalastus tarjoaa monelle suomalaiselle henkireiän ahdistuksen ja työstressin keskellä, selviää Suomen vapaa-ajan kalastajien tilaamasta kyselytutkimuksesta.

Yli neljännes suomalaisista kertoo saaneensa kalastuksesta apua ahdistukseen. Lisäksi noin kolmasosa vastaajista kertoi, että ei ole kokeillut kalastusta rentoutumisen keinona, mutta voisi kokeilla sitä. Vastaajista vain vajaa neljäsosa ei uskonut kalastuksen auttavan mielen hyvinvointiin.

"Luonto ja kalastus elvyttävät ja rentouttavat mielen sekä antavat vastapainoa monelle tutuksi tulleelle nopearytmiselle elämäntyylille", Vapaa-ajan kalastajien tiedottaja Jaana Vetikko sanoo tiedotteessa.

Rytmin muutoksen lisäksi kalastuksessa voi kiehtoa sen sosiaalinen puoli. Kalaan voi lähteä kaverin kanssa, ja harrastuksen kautta voi tutustua uusiinkin ihmisiin, esimerkiksi osallistumalla kalastuskilpailuihin.

"Omaa osaamista voi jakaa vaikka seurojen nuorisotoiminnassa. Lasten onnistumisista ja ilosta saa itsellekin hyvän mielen", Vetikko jatkaa.

Suomalaiset osoittivat kyselyssä tukea myös kalastuksen lupamaksujen lisäämiseksi liikuntaetuun. Tätä kannatti yli puolet suomalaisista. Lisäksi lähes kolmasosa vastaajista kannatti ehdotusta siitä, että työnantajat tarjoaisivat työntekijöilleen tyky-tunnit kalastukseen käytössä olevaksi ajaksi.

Kyselyn toteutti SynoInternational kesäkuun aikana. Vastaajina oli 1 010 18–30 -vuotiasta suomalaista.

Lue lisää

Helteinen sää kuormittaa lohikaloja, suosi kalareissulla kuhaa ja ahventa

Harjusta hakemassa – Aina virtaa joki jossakin, mutta harrille ne kaikki eivät kelpaa

Vapaa-ajan kalastus on noussut taas trendikkääksi – "näkyy kalastonhoitomaksujen myynnissä, välinemyynnissä sekä rannoilla"

Yle uutiset: Tornionjoen lohikesästä tulossa vähintäänkin hyvä – jokeen noussut jo lähes 40 000 lohta