Perjantain 3.12. lehden jakelussa on häiriöitä. Näköislehti ja verkkosisällöt ovat toistaiseksi vapaasti luettavissa.
Erä

Hirvieläimet aiheuttavat yhä enemmän liikenneonnettomuuksia – ihmisten loukkaantumiset ovat samalla vähentyneet joka vuosi viimeisen kahdeksan vuoden ajan

Hirvieläinonnettomuudesta maksetun korvauksen määrä oli keskimäärin 4 500 euroa, tiedottaa vakuutusyhtiö.
Valto Kontro
Kaikkiaan viime vuoden jälkimmäisellä puoliskolla sattui yli 8 500 hirvieläinonnettomuutta, joista yli puolet valkohäntäpeurojen kanssa.

Hirvieläinonnettomuuksien määrä on lisääntynyt liikenteessä joka vuosi. Eniten hirvieläinonnettomuuksia sattuu tyypillisesti marraskuussa ja syynä ovat useimmiten valkohäntäpeurat. Onnettomuuksissa loukkaantuneiden ihmisten määrä on sen sijaan laskenut viime vuosina, tiedottaa vakuutusyhtiö Fennia.

Yhtiön ajoneuvovakuutus- ja vahinkoasioista vastaavan johtajan Mikko Pöyhösen mukaan onnettomuuksissa loukkaantuneiden ihmisten määrän lasku voi johtua hirvikolareiden vähenemisestä. Myös autojen turvavarustelu on kehittynyt ja koko kasvanut, jolloin autot ovat aiempaa turvallisempia.

"Hirvieläinten määrä on jatkuvasti lisääntynyt, joten loppuvuodesta saatetaan taas joutua uusiin ennätyslukemiin. Kasvua on ollut erityisesti valkohäntäpeurojen ja metsäkauriiden kanssa tapahtuvissa onnettomuuksissa, kun taas hirvikolarit ovat vastaavasti laskussa."

Hirvieläinonnettomuudet näkyvät myös Fennian jatkuvasti kasvussa olevissa korvaustilastoissa. Viime vuonna yhtiö korvasi yli 1 400 vahinkoa. Keskimäärin korvauksen määrä oli noin 4 500 euroa, mutta hintahaitari on hyvin laaja

Pöyhösen mukaan syksyisin hirvieläinten kanssa tapahtuviin onnettomuuksiin vaikuttavat olennaisesti keliolosuhteet. Ilta-aurinko häikäisee matalammalla jo iltapäivästä, tiet alkavat olla liukkaita ensin märistä lehdistä, sitten pakkasista ja aamulla on töihin mentäessä vielä pimeää.

"Erityisen tarkkana tulee olla hirviaitojen päissä, joissa hirvieläimet usein lähtevät ylittämään tietä. Kannattaa varata matkoihin enemmän aikaa ja vähentää vauhtia sellaisilla osuuksilla, jotka ovat otollisia hirvieläinten liikkumiselle, esimerkiksi silloin, kun tie vie metsästä peltoaukealle ja päinvastoin. Tilannenopeus on ratkaiseva, kun hirvieläin tulee yllättäen eteen. Mitä kovempi vauhti, sitä pidempi on jarrutusmatka."

Hirvieläinten vilkas liikehdintä syksyllä johtuu niiden siirtymisestä talvilaitumille, kiima-ajasta ja metsästyskaudesta. Myös uudet, tiiviit asuinalueet muuttavat eläinten totuttuja reittejä.

¨

Lue lisää:

Nyt tuli hirvelle kiire – hälytysajossa ollut poliisiauto taltioi liikennekameralleen tilanteen, johon yksikään autoilija ei halua joutua

Lue lisää

Jäinen mäki keskeytti koulumatkoja Hausjärvellä, ajankohtaan nähden poikkeuksellisen liukasta

Hirvien nopea kuolema kiimatappelussa hämmentää – asiantuntija kertoo, kuinka se on mahdollista

Uroshirvien mittelö päättyi traagisesti yön pimeydessä – sarvet tarttuivat niin tiukasti yhteen, että niitä ei saatu edes taistelun jälkeen irti

Metsähallitus myöntää alueluvat ennen kuin Riistakeskus myöntää hirvenpyyntiluvat – "Metsästyspaineen arviointia auttaisi, jos kaikki paikkakuntalaisetkin seurueet hakisivat aluelupaa"