Erä

Tulevat kohti, antavat kuvata, kurkkivat konehalliin...– "Susi ei pelkää enää ihmistä"

Huittislainen maanviljelijä sai kuvata pellolla sutta, joka lähti vasta äänitorven tööttäyksellä.
Pertti Vuorinen / riistakamera
Pertti Vuorisen riistakamera tallensi sudenpentujen liikkeitä.

Sudesta on tullut ihmisen suhteen rohkea. Sen sai huomata Huittisten Korkeakoskella maanantaina peltotöissä ollut maanviljelijä Sakari Suittio.

"Olin eilen iltapäivällä pellolla kyntämässä ja näin, kun susi tuli reunaojan toista puolta. Pysähdyin katsomaan, ja sieltä se tuli samalle pellolle kuin minäkin", traktoristaan sutta seuraillut Suittio kertoo.

"Se tuli jo ihan kohti, ehkä 50 metrin päähän. Minä painoin torvea, että menisi jo pois, ja sitten se lähtikin metsään."

Tämä kaikki tallentui Suittion kuvaamalle videolle.

Suittio epäilee, että sama yksinäinen susi on nähty hiljattain riistakamerassa noin kilometrin päässä.

"Metsästäjät arvelevat, että se voi olla laumasta vieroitettu uros tai laumaa voi olla muualla."

Susi on kuitenkin nykyisin harvinaisempi näky Suittion pihapiirissä kuin viitisen vuotta sitten, jolloin lähistöllä jolkotteli yhdeksän suden lauma.

"Nyt on vain yksittäisiä havaintoja eli ovat ehkä siirtäneet reviiriään muualle. Mutta se tässä on huolestuttavaa, ettei susi pelkää enää ihmistä. Sain nousta traktorista ulos rauhassa kuvaamaan ja sellaistakin kuulin, että eräs isäntä siivosi konehallia ja kaksi sutta tuli siihen ovelle kurkkimaan, että mitä hän oikein touhuaa."

Tämä tapaus oli reilun kymmenen kilometrin päässä.

Suittio myöntää kuitenkin, että sutta suurempi huoli kohdistuu nyt peuroihin.

"Peuroja on aivan järkyttävästi! En ole enää niin susivastainen kuin silloin, kun sudet kiersivät täällä. Nyt kotona ei ole lapsia eikä koiraakaan. Uutta koiraa ei otettu, kun sudet veivät juuri niinä aikoina kilometrin päästä pihasta yhden ja jäänteet pellolla kertoivat, mitä oli tapahtunut."

Toinen huittislainen, Pertti Vuorinen kertoo, että susihavaintoja on tullut hiljattain tavallista enemmän.

"Ainahan täällä on susia ollut, mutta kesällä oli hiljaisempaa. Aivan viime aikoina on raportoitu pihakäynneistä ja saatu riistakamerakuvaa."

Vuorisen omaan riistakameran kuvaan on osunut kolme pentua, mutta ei yhtään aikuista. "Hiukan on varmaan kameran kuvaussektoristakin kiinni, mitä sinne tallentuu."

Kotieläimiin tai koiriin kohdistuneista tuhotöistä hän ei ole kuitenkaan kuullut. "Peurakanta on niin suuri, että siitä riittää syötävää susille."

Lue lisää

Kaikkien alojen asiantuntijat ärsyttävät

Yle uutiset: Sallassa susien yli moottorikelkalla ajaneen henkilöllisyys ei selvinnyt – tutkinta keskeytettiin

Kävikö susi mahdollisesti koiraa ulkoiluttaneeseen henkilöön kiinni Kauhajoella? Pohjanmaan poliisi selvittää asiaa

Susiriskiä yritetään minimoida Lieksassa odottamalla lumentuloa – kunta kehotti tiedotteessa välttämään koirien irtilaskemista tietyllä alueella susivahinkojen takia