Erä

Kiimarauhoitus loppui pohjoisessa ja hirvenmetsästys jatkuu – muualla maassa hirvijahti käynnistyy viikon päästä lauantaina

Syksyn ja talven jahdeissa on käytössä yli 41 000 hirvenpyyntilupaa.
Johanna Kokkola
Syksyn ja talven jahdeissa on käytössä 41 631 hirven, 77 881 valkohäntäpeuran, 507 kuusipeuran ja 18 metsäpeuran pyyntilupaa.

Hirvenmetsästys jatkuu Lapissa, Kuusamossa ja Taivalkoskella lauantaina. Samaan aikaan varsinainen hirven metsästysaika alkaa myös Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa, tiedottaa Suomen riistakeskus.

Muualla maassa varsinainen hirven metsästysaika alkaa viikkoa myöhemmin eli 9.10. Valkohäntäpeurojen metsästys on jo täydessä vauhdissa.

Hirvenmetsästyksen ensimmäinen jakso alkoi Lapissa sekä Kuusamossa ja Taivalkoskella syyskuun alussa ja päättyi 21. päivä alkaneeseen kiimarauhoitukseen. Muualla maassa hirveä on saanut metsästää vahtimalla pellolta syyskuun alusta lukien.

Varsinaisen metsästysajan alkaessa myös muut metsästysmuodot tulevat sallituiksi. Hirven metsästysaika päättyy koko maassa 15.1.2022.

Syksyn ja talven jahdeissa on käytössä 41 631 hirven, 77 881 valkohäntäpeuran, 507 kuusipeuran ja 18 metsäpeuran pyyntilupaa. Yhdellä pyyntiluvalla saa kaataa yhden aikuisen tai kaksi vasaa, ellei pyyntiluvan ehdoissa ole muuta määrätty.

Hirven pyyntilupamäärä pienentyi viime vuoteen nähden noin 13 prosenttia. Valkohäntäpeuran pyyntilupien määrä on noin neljänneksen suurempi kuin edellisvuonna ja samalla suurempi kuin koskaan aiemmin.

Valkohäntäpeuran metsästys on ollut sallittua vahtimalla syyskuun alusta lähtien. Täysimittaisesti peurajahti alkoi syyskuun viimeisestä lauantaista lähtien, jolloin jahtiin sai lähteä ajavien koirien kanssa. Metsästyksen tavoitteena on pienentää Etelä- ja Lounais-Suomen runsasta valkohäntäpeurakantaa.

Peurakolareiden vähentämiseksi peurojen metsästystä suositellaan painotettavan erityisesti alkusyksyyn. Tavoitteena on myös hyödyntää koko metsästyskausi kannan pienentämiseksi, todetaan tiedotteessa.

Niin sanotulla vahtimismetsästyskaudella 1.9.–24.9. saaliiksi saatiin noin 6 000 valkohäntäpeuraa eli hieman vähemmän kuin edellisenä vuonna vastaavana aikana.

Valkohäntäpeuran metsästysaika päättyy 15.2.2022.

Lue lisää

Yle uutiset: Hirven pään keittäminen aiheutti kerrostalossa palohälytyksen Pieksämäellä – keitos alkoi savuamaan

Olympia-ampuja Eetu Kallioinen viihtyy kotimaisemissa: "Lopella on kaikki mitä tarvitsen – hyvä harjoitella ammuntaa ja hyvät riistakannat metsästykseen"

Kasvavasta susikannasta nousi keskustelu Saksassa – metsästäjät vaativat nykyistä alempaa suojelutasoa, luontoväki loppua salakaadoille

Suomen suurin vieraspetohanke käynnissä – "Petopyytäjiä muistettiin pitkään vain kiitospuheissa, tämä hanke on ensimmäinen konkreettinen teko edistää pyyntiä ja luonnonhoitotyötä"