Erä

Metsähallitus myöntää alueluvat ennen kuin Riistakeskus myöntää hirvenpyyntiluvat – "Metsästyspaineen arviointia auttaisi, jos kaikki paikkakuntalaisetkin seurueet hakisivat aluelupaa"

Metsähallitus kerää parhaillaan faktoja siitä, mitä metsästyksessä valtion mailla on tapahtunut viime syksyn aikana.
Sanne Katainen
Metsästyslain 8. pykälän mukaan pohjoissuomalaiset metsästäjät saavat metsästää ilmaiseksi omassa kotikunnassaan valtion omistamilla alueilla.

”Metsähallitus ei myönnä hirven pyyntilupia, vaan ne myöntää Suomen riistakeskus”, Metsähallituksen vs. erätalousjohtaja Jyrki Tolonen sanoo.

Tolonen huomauttaa, että Riistakeskus myöntää pyyntiluvat myöhemmin kuin Metsähallitus myöntää alueluvat, joten aluelupia myönnettäessä helmi–maaliskuussa ei ole vielä tietoa seuraavalle syksylle myönnettävien pyyntilupien määrästä.

Tolosen mukaan Lapissa monet paikkakuntalaisista koostuvat seurueet hakevat pyyntiluvat suoraan Riistakeskukselta.

”Metsähallitukselle olisi apua metsästyspaineen arvioinnissa, jos kaikki paikkakuntalaisetkin seurueet hakisivat aluelupaa.”

Metsästyslain 8. pykälän mukaan pohjoissuomalaiset metsästäjät saavat metsästää ilmaiseksi omassa kotikunnassaan valtion omistamilla alueilla. Tämä oikeus koskee Lapin ja Kainuun maakuntien sekä Kuusamon, Pudasjärven, Taivalkosken ja Vaalan asukkaita.

Kuluvalle metsästyskaudelle myönnetyistä hirvenmetsästyksen alueluvista 1 043 sijoittui metsästyslain 8. pykälän alueelle ja 120 muualle Suomeen. Metsähallituksen hirvenmetsästyksen aluelupa-alueista 217 sijoittuu metsästyslain 8. pykälän alueelle ja 125 muualle Suomeen.

”Metsästyslain 8. pykälän alueelle, missä paikkakuntalaisilla on vapaa metsästysoikeus oman kuntansa valtion mailla, voidaan myöntää päällekkäisiä aluelupia, mutta muualle Suomeen ei”, sanoo Tolonen.

Metsähallitus kerää parhaillaan faktoja siitä, mitä metsästyksessä valtion mailla on tapahtunut viime syksyn aikana. Toimenpiteitä tehdään myöhemmin, mikäli aihetta ilmenee.

Lue myös:

Ristiriidat Lapin valtion maiden hirvenpyynnissä juontunevat hirvien vähyydestä – paikallisilla ja Luonnonvarakeskuksella vastakkaiset näkemykset hirvitiheyksistä

Lue lisää

Päästöt kuriin bakteereilla? Rahkasammalen istuttaminen saattaa nopeuttaa ennallistetun suon palautumista ja jarruttaa metaanipäästöjä

Valtion maille myydään liikaa pyyntilupia, väittää savukoskelainen Kari Kilpimaa MT:n videohaastattelussa – "Alueen koko pinta-ala huomioidaan lupamyynnissä, vaikka hyviä lintu- tai hirvipaikkoja on vain muutamia"

Hirvien nopea kuolema kiimatappelussa hämmentää – asiantuntija kertoo, kuinka se on mahdollista

Uroshirvien mittelö päättyi traagisesti yön pimeydessä – sarvet tarttuivat niin tiukasti yhteen, että niitä ei saatu edes taistelun jälkeen irti