Hevoset

Ella Kuosmanen tyytyväinen Vermon viikonloppuun – matkaa ponikuninkuusraveihin taitettiin kuutisen tuntia suuntaansa

”Kumpikin poneista suoritti todella hyvin. Keijunen ylitti kaikki ennakko-odotukset”, kertaa 17-vuotias kontiolahtelainen, joka urheilee tavoitteellisesti myös lentopalloilijana.
Roope Kiviranta
Ella Kuosmanen tullettaa Keijusen voitosta lauantaina. Sunnuntaina tamma juoksi kakkoseksi ja samalla ennätys parani toistamiseen.

Vermossa viikonloppuna järjestetyt ponikuninkuusravit keräsivät yhteen hienosti poniharrastajia ympäri Suomen. Pohjois-Karjalasta Kontiolahdelta 800 kilometrin edestakaisen matkan taittoi Ella Kuosmanen äitinsä Tiina Kuosmasen kanssa.

”Lauantaiaamuna lähdettiin matkaan. Kuutisen tuntia meiltä ajaa Vermoon”, kertoo 17-vuotias valmentaja–ohjastaja.

Shetlanninponeista 7-vuotias Keijunen starttasi kumpanakin päivänä. Viikonloppu ei olisi voinut alkaa paremmin Keijusen voittaessa lauantai-iltapäivän toisen lähdön Vermossa.

Sunnuntaina toiseen sijaan päättyneessä lähdössään tamma paranteli edelleen lauantaina juoksemaansa ennätystä lukemiin 2.47,0.

Sunnuntaipäivän ensimmäisessä lähdössä Ella oli neljäs toisella ponilla, Pihan Yllätyksellä. Yllätys on myös suosittu somehahmo. Ruunalla on Instagramissa oma tili, josta voi seurata tallin elämää.

Ella Kuosmanen nostaa esiin ponikuninkuusravien sosiaalisen merkityksen. Tänä vuonna tilanne oli erityisen tärkeä korona alun jälkeen ponilähdöt ovat olleet seisoksissa kahteen kertaan ja jälkimmäinen tauko kesti puoli vuotta. Viime vuonna korona ensin perui "ponkkarit", sitten ne juostiin yksipäiväisinä Teivossa syyskuussa.

”On toki aina mukava menestyä, poniraveissa on muutenkin mukava käydä. Vermo oli onnistunut tapahtuman järjestelyissä tosi hyvin. On mukava tavata kilpailemisen ohella tuttuja.”

Vuosi sitten Ella suoritti ajo- ja montéluvan myös hevosille. Debyyttiä hevosten parissa ei ole kuitenkaan nähty.

”Meillä ei ole kotona sopivia hevosia ajaa kilpaa. Isällä olevat hevoset ovat vielä sen verran nuoria”, toteaa Ella perheen hevostilanteesta.

Isällä Janne Kuosmasella oli aiemmin valmennuksessaan mainiosti menestynyt So Clueless. Perheen kotikasvatti juoksi lähes 40 000 euron voittosumman uransa aikana.

Kesäisin ponit ovat täysin Ella Kuosmasen vastuulla. Talvella ponit ovat osittain mukana myös vanhempien pitämän perhekodin arjessa.

Koulu ja lentopallo Joensuussa vievät aimoannoksen Ellan ajasta syksystä kevääseen. Tulevaksi kaudeksi Ella nostettiin nuoresta iästään huolimatta jo Joen Jujun ykkössarjassa pelaavaan edustusjoukkueeseen.

"Harjoituksia on viidesti viikossa, pelit ja lukio siihen päälle. Ei jää paljon ylimääräistä aikaa arki-iltaisin”, toteaa Joensuun yhteiskoulun lukion urheiluluokalla opiskeleva nuorinainen.

Ponikuninkuuskisojen parhaat

Lue myös:

14-vuotias raviharrastaja Veera Kiviranta on myös kasvattaja: "Tavoitteenani on opettaa varsa ajolle kolmen vuoden aikana ja saada kilpaponi"

Enemmistö gallupin vastaajista katsoo, ettei ravinuorten toimintaan panosteta kaikkialla tarpeeksi.

Poniraviurheilu Suomessa kestää vertailun Ruotsiin – mutta lajin alkuun pääsy on meillä vaikeampaa

Pihamäen tilalla asuu myös suomenhevostamma Meijän Ilona: sen omistaja Elli Sirviö teki tammalleen hienon pitsiloimen kantakirjausreissua varten

MT Hevoset
Lue lisää

Poniraviurheilijan haastava tie menestykseen hevosilla –"Joskus, kun tallihommat ärsyttävät, mietin, että vaihdan hevoset golfmailoihin"

Maria Kiukas teki historiaa sekä ponikuningattaren että -kuninkaan ohjissa – poniruhtinatarkisassa sama kokonaisaika, voitto päätösmatkan mukaan

Hevosurheilussa on huipulle erityisen pitkä matka – ihminen ei riitä, tarvitaan myös hevonen

Oman työn tulos palkitsee nuorta raviurheilijaa – Vermon ponkkareista ajetaan yöksi kotitalliin Imatralle: "otetaan ponien vuoksi varman päälle"

MT Hevoset