Ihmiset & kulttuuri

Netissä jaettavat "suloiset" kuvat herättivät eläinlääkärin huomion – kissojen ruokinnasta liikkuu yhä vääriä käsityksiä: "Ruokailu ei ole kissalle ryhmähenkeä vahvistava tapahtuma"

Kissa syö mieluiten yksin, eläinlääkäri muistuttaa. Luonnollisimman ruokailutilanteen äärellä se on metsästäessään jyrsijöitä.
Edward Palmquist / Shutterstock
Kuvan kissojen kehonkieli kertoo varuillaan olosta eikä rentoutumisesta, sanoo kissojen käyttäytymiseen erikoistunut eläinlääkäri Johanna Lankila. Pakotettu yhdessä syöminen voi aiheuttaa kissalle stressiä, vatsaoireita tai jopa syömättömyyttä.

Kissakin tarvitsee ruokarauhan.

Näin painottaa kissojen käyttäytymiseen erikoistunut eläinlääkäri Johanna Lankila. Hän on törmännyt sosiaalisessa mediassa tiuhaan kuviin kissoista, jotka syövät suloisesti vierekkäin.

"Kissa on yksinäinen saalistaja, joka myös syö yksin. Ruokailu ei ole kissoilla sosiaalinen ja ryhmähenkeä vahvistava tapahtuma", Lankila toteaa kirjoittamassaan päivityksessä.

Lankilan tiedossa on, että osa jopa ohjeistaa tutustuttamaan toisilleen vieraita kissoja laittamalla ne syömään vierekkäin. Yhdessä syöminen ei kuitenkaan vahvista kissojen välisiä siteitä vaan voi jopa lisätä epäsopua.

Katsomme helposti asioita omista lähtökohdistamme ja inhimillistämme kissaa, hän kirjoittaa. "Kissa on niin erilainen eläin kuin koira tai ihminen, että maalaisjärjellä ajatellessa menee usein metsään", Lankila toteaa MT:lle.

Lankila on nostanut päivitykseensä kuvan, jossa ryhmä kissoja on laitettu syömään pitkään riviin.

"Jos katsomme asiaa kissan näkövinkkelistä, voimme nähdä, että esimerkiksi alla olevassa kuvassa ruokailu ei näytä laisinkaan rennolta ja mukavalta tapahtumalta", hän kirjoittaa.

"Kissojen asento on jännittynyt, korvat kääntyneet taaksepäin ja ne näyttävät olevan varuillaan ja pyrkivän hotkimaan ruokansa mahdollisimman nopeasti. Näille kissoille ruokailu ei ole nautinto vaan erittäin stressaava tilanne."

Parasta Lankilan mukaan olisi, jos kissat eivät näkisi toisiaan lainkaan syödessään.

Luontaisimman ruokailutilanteensa äärellä kissa on saalistaessaan hiiriä. "Jyrsijöissä on periaatteessa kaikki, mitä kissa tarvitsee", Lanki sanoo.

Vaikka ulkoilu tuo virikkeitä, vapaassa ulkoilussa on paljon riskejä, hän jatkaa. Niitä ovat esimerkiksi villieläimet, liikenne ja vieraat ihmiset. Lisäksi riskinä on myös leikkaamattomien kissojen hallitsematon lisääntyminen.

Nykyään kannattaa myös ottaa huomioon jyrsijämyrkky alfakloraloosi. Lankilankin vastaanotolla on ollut useita hyvin sairaita kissoja, joiden oireiden syyksi on paljastunut alfakloraloosimyrkytys.

Kun kissa saalistaa pieniä hiiriä, se tarvitsee noin 10–20 hiirtä päivässä saadakseen tarpeeksi energiaa.

"Ne joutuvat saalistamaan aika monta hiirtä, jotta saavat energiantarpeensa täyttymään."

Nykykissojen elämä on liiankin löysää ja ne voivat syödä myös tylsyyteensä.

Ruokaa kannattaakin antaa kissalle usein ja vähän. Ulkomaisen tutkijaryhmän suositus on viisi kertaa päivässä.

Moni kissa saa kotona sekä kuiva- että märkäruokaa. Kuivaruuan etu on sen huokea hinta. Märkäruoka sopii kuitenkin paremmin kissan fysiologialle.

"Kissa on niin älyttömän huono juomaan, että ne eivät saa korvattua juomalla kuivan ruuan nestemenetystä. Niille voi tulla ummetusta tai virtsasairauksia."

Esimerkiksi hiiressä tai rotassa on luonnostaan paljon nestettä.

Kuivaruoka on myös energiapitoisempaa. Jos sitä on tarjolla vapaasti, kissalla voi olla taipumus lihota. Ylipainoiset kissat ovatkin vastaanotolla valitettavan yleinen näky.

"Vähemmistö kissoista säätelee omaa energiansaatiaan. Valtaosa syö enemmän kuin tarvitsisi."

Lue lisää:

Tämän takia lemmikkiä ei saa ajella karvattomaksi edes kesäkuumalla – näillä vinkeillä eläimet pärjäävät helteelläkin

Lady-koira haluaa osuutensa Lulu-vuohen maidosta – Katso video apajille tunkevasta koirasta!

Lue lisää

Omistajien etätöistä työpaikoille siirtyminen on lemmikille uuden oppimista

Hylätyn kissan tarina sai surullisen lopun – "Matka yhden mökkikauden kesystä lemmikistä liki kaikki yhdeksän elämää käyttäneeksi rääpäleeksi oli varmasti tuskainen"

Kummastuttaako kissan käytös? Suomalaistutkijat löysivät kissoilta seitsemän persoonallisuus- ja käyttäytymispiirrettä – persoonissa myös rotukohtaisia eroja

Video: Suomen kissakriisi on karu ja kallis ongelma – painajaismaisesta "Stephen King" -kissapopulaatiosta selvisi vain yksi, kertoo kissoja loukuttanut vapaaehtoinen